Nyitókép: PIKSEL/Getty Images

MOK: négy és fél ezer orvos hajlandó letétbe helyezni a felmondását

Infostart
2022. december 8. 08:40
A Magyar Orvosi Kamara gyorsfelmérést végzett 8000 orvos bevonásával arra vonatkozóan, hogy mi lehet a szakma reakciója a szerdán elfogadott egészségügyi reformtervre.

A felmérés alkalmával 4500-an azt mondták, hajlandóak letétbe helyezni a felmondásukat, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt – írja a Népszava. A válaszolók mintegy harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik.

„A válaszadók 96,6 százaléka érezte úgy, hogy a jelen helyzetben szükség van a küldöttgyűlés összehívására” – részletezte a lapnak a kérdőívre érkezett reakciókat Álmos Péter, a köztestület alelnöke, jelezve: egyelőre nem gyűjtik a felmondásokat, a cél pusztán a szándék felmérése volt.

Arra a kérdésre, hogy mi a következő lépésük válaszul a törvényjavaslat szerdai, parlamenti megszavazására, azt felelte: „arra fogjuk kérni a köztársasági elnököt, küldje vissza megfontolásra a jogalkotóknak, hogy egy olyan törvény születhessen, amely mögött van szakmai konszenzus.”

A MOK jövő év elejére hívja össze a rendkívüli országos küldöttgyűlését.