Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Új szupertraffipaxok tesztelését kezdik el a magyar rendőrök

Infostart
2022. november 15. 06:24
A minden korábbinál korszerűbb sebességmérő készülékből negyven darabot vásárolhat a rendőrség.

A tesztidőszak a napokban elkezdődhet, és onnantól számított egy hónapon belül lezárulhat – írta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Vezess kérdésére. Elkészültek ugyanis a rendőrség által jövő év derekától használandó legújabb traffipaxok “mintatermékei”.

Az új traffipaxokból, amelyet a 4iG Nyrt. fejleszt, negyven darabot vásárol az ORFK, ezek “mozgás közbeni mérésre fejlesztett járműsebesség-mérő berendezések” lesznek. Az új eszközök azok a Famalaser III típusú berendezések mellé vagy helyére kerülhetnek, amelyeket 2018-ban vett elő újra a rendőrség. Akkor kezdett ugyanis a rendőrség mozgó autóból is ellenőrzéseket végezni.

A teljes beruházás nettó 296 millió forintba kerül, a bevezetésről az ORFK azt közölte, hogy "a típusvizsgálatnak és annak eredményeként a hitelesítési engedély, majd a hitelesítési bizonyítványok kiállításának a szállítási határidőig kell megtörténnie". Az úgynevezett rendszeresítési eljárás lezárása uán traffipaxok szállítása 2023 nyarán várható.

A rendőrség szerint a meglévő eszközök amortizációs cseréje és az eszközpark bővítése miatt vásárolják meg ezt a 40 készüléket. Az ORFK “a menet közben végrehajtott sebességmérési tevékenységgel felfedett jogsértések számának növekedését, ezáltal a sebességtúllépések visszaszorítását” várja az új traffipaxoktól, de arról még nem döntött a rendőri vezetés, hogy mely kapitányságok kapnak az eszközökből, a készülékek elosztására közlésük szerint várhatóan majd közvetlenül a szállítás előtt születik javaslat a közlekedésbiztonsági helyzet és a jelentkező feladatok elemzése-értékelése függvényében.