Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Energiaválság: megmentésre vár már a Menhely Alapítvány is

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2022. november 12. 12:30
A szolgáltatásokat is korlátozni kényszerülnek a hajléktalanokat ellátó Menhely Alapítványnál a rezsiköltségek emelkedése miatt: kevesebb meleg vizet használhatnak a rászorulók és nem is moshatnak majd annyit – mondta az InfoRádiónak az igazgató. Aknai Zoltán szerint plusz támogatások nélkül bizonytalan a hozzájuk hasonló szervezetek sorsa, holott várhatóan növekszik majd a rászorulók száma.

Aknai Zoltán tájékoztatása szerint egyes intézményeik szolgáltatásait olyan emberek is igénybe veszik, akik egyébként nem hajléktalanok, de nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak, magyarán mélyszegénységben élnek, esetleg egyedülállók, idősebbek. Az igazgató szerint ebben a gyakorlatban nem tapasztalható különösebb változás, vagyis egyelőre nem árasztotta el a lecsúszó rétegek hada a melegedőket, ezt későbbre valószínűsíti.

Azt is közölte, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése miatt a Menhely Alapítványnál is

nagyon komoly intézkedések bevezetésére kényszerülnek,

hogy tartani tudják a szolgáltatásaikat. Így például csökkentik az intézményeik – nappali és éjszakai – hőmérsékletét; a nappali melegedőkben éjszakára nagyon visszaveszik a fűtés. De minden olyan nagy energiafelhasználású szolgáltatásukat, mint például a mosás és szárítás, de a melegvíz-szolgáltatást is, korlátozniuk kell, mert nem kigazdálkodhatók azok az árak, amelyek a piaci közműhasználatból erednek – fogalmazott.

Intézménybezárásokat viszont semmiképpen sem szeretnének

– emelte ki Aknai Zoltán, jelezve: egyelőre nem ismert, hogy a hozzájuk hasonló civil szervezetek számíthatnak-e bármilyen állami segítségre, noha részben kormányzati feladatot látnak el, másrészt nem kapnak olyan kiegészítő támogatásokat, amiket a nem feltétlen csak civil keretből működő szolgáltatók amúgy remélhetnek.

Hozzátette: a Fővárosi Önkormányzat 200 millió forintot csoportosított át – gyorssegélyként – a hajléktalanellátást koordináló Menhely Alapítványnak, amit tovább is adnak a rezsikiadások miatt nehéz helyzetbe került partnereiknek, de ez nem fogja megoldani a problémákat, legfeljebb időt nyernek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Energiaválság: megmentésre vár már a Menhely Alapítvány is
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást