Nyitókép: wikipédia.org

Megjött a reakció a Mi Hazánk kóser vágást betiltani akaró javaslatára

Infostart / MTI
2022. november 9. 15:57
Állatvédelmi okokra hivatkozva akarják megtiltani a vallási rituálékhoz kötött vágásokat.

Szerintük az állatok indokolatlanul és feleslegesen szenvednek, mert például a kóser, vagy a halal vágás előtt nincs kábítás.

A párt az európai szabályozásra és joggyakorlatra hivatkozik, valamint arra, hogy több államban - így Belgiumban, Dániában, Norvégiában, Svájcban, Svédországban és Szlovéniában - is érvényben van hasonló korlátozás.

A Mi Hazánk Mozgalom a közeljövőben akarja a parlament elé vinni a rituális vágások betiltásáról szóló javaslatát.

Ezzel szemben a Tett és Védelem Alapítvány úgy látja, hogy a Mi Hazánk ugyanazokat az érveket sorolja, mint azok, akik 1933-ban egyszer már hasonló intézkedéseket hoztak. A jogvédő szervezet szerint a javaslat valódi mozgatója az antiszemitizmus.

Közleményükben emlékeztetnek rá, hogy

az Európai Unió vonatkozó normája kifejezetten engedélyezi a vallási szertartások által előírt különleges vágási módszerek alkalmazását,

ennek megfelelően a kóser vágást is. Mivel a kérdés érinti a vallásszabadságot, valamint a vallás és a hit szertartásokkal való kifejezésre juttatását, így az uniós jog a tagállamokra bízza az esetleges korlátozásokkal kapcsolatos döntést.

A szervezet leszögezi: az Alaptörvény elvi éllel mondja ki, hogy a magyar nemzet tagjai becsülik országunk különböző vallási hagyományait.