Nyitókép: Facebook/Ungár Péter LMP

Ungár Péter: dermesztő, hogy sokan nem érzik problémának az amerikai pénzt

Infostart
2022. november 4. 07:24
Az LMP társelnöke azt mondta, a kampányban nem tudtak a külföldi forrású összegről.

"Ha tudtuk volna mi, LMP-sek hogy ennyi külföldi pénz jött, akkor nem fizetünk be ennyit az ellenzéki kampányba. Akkor azt mondtuk volna, hogy oldják meg. Micsoda dolog ez?! Nem tudott erről senki. Ott voltam a pártelnöki találkozókon, és senki sem tudott erről. Egyébként is hol látszódott ez a pénz? Mert a kampányban nem. Hova lett elköltve?" - válaszolta Ungár Péter LMP-társelnök a 24.hu-nak arra a kérdésére, hogy mit gondol az Amerikából érkezett kampánypénzek ügyéről.

A portál az interjúban felidézte: 1,8 milliárd forintnyi támogatás érkezett, nem tudni pontosan kiktől, a közvetítő szervezet az Action for Democracy volt, amely így az ellenzéki kampány közel felét finanszírozta. Kapott belőle állítólag a Datadat, voltak Facebook-hirdetések, plakátok, rendezvények.

Ám Ungár Péter szerint az ő jelöltjeik, akiknek a kampányát csinálták Gödöllőn vagy Nagykátán, nem látták. Kaptak egyszer tollakat, utólag is köszönik szépen, de nem látták azt a pénzt, nem tudják, hol lehet.

"Dermesztő ez a pénz. És dermesztő, hogy sokan nem érzik problémának. Ez egy súlyosan problémás dolog. És nem önmagában az, hogy pénzt ad valaki. Az a párttörvény lényege, hogy magyar állampolgárok adhatnak pénzt pártnak. Soros György annyi pénzt ad egy pártnak, amennyit akar. Nem gond, ha valaki pénzt rak a politikába, csak akkor a Magyar Közlönybe bele kell írni, hogy ő adta a pénzt, ez a törvény lényege. És nem hülyeség, hogy így van, nagyon is rendben van. De így?! Mi az, hogy a választás után azért derül ki ez az egész, mert a jelölt nem tudja azt eldönteni, hogy lehet-e olyan neuron az agyában, amit nem mond ki a száján?" - mondta a politikus arra is utalva, hogy Márki-Zay Péter a külföldi pénz témáját "bemondta egy podcastban, tulajdonképpen véletlenül".

További kérdések és válaszok

Előválasztás: "Hogy az LMP részt vesz-e az előválasztáson, majd az LMP eldönti. Már ha lesz."

A DK kezd az ellenzéki összefogás domináns ereje lenni: "Akinek gondja van Gyurcsány Ferenccel, az csinálja jobban, mint ő. Nekem amúgy vannak ideológiai vitáim vele."

Következik a 2024-es külön EP-lista? "Nem lehet tudni, de készülünk erre is. (.) A zöld politikának lesz listája, ez biztos."

Orbán Viktor leváltható? "Igen, de hogy mivel, nem tudom."