Nyitókép: MTI/EPA/Chamila Karunarathne

Lehet csomagolni, beindult az energiaturizmus

Infostart
2022. november 3. 18:29
A hosszú távra szállást foglaló vendégkört a kisgyerekes szülők és a nyugdíjasok alkotják, illetve az irodai jelenléthez nem kötött digitális nomádok. Egyes országok most új motivációt kínálnak az utazóknak: olcsóbb energiaárakat.

Az ukrajnai háború kitörése után az elszállt energiaárak miatt már nemcsak a napos időjárás és az olcsóbb élelmiszerárak motiválják az utazókat, hanem a fűtés és világítás költségének megtakarítási lehetsége is – írja a vg.hu.

A különböző országok tarifái és éghajlati jellemzői közötti különbség a várakozások szerint ténylegesen beindíthatja az energiaturizmust.

Montenegró elsősorban olyan közép- és nyugat-európai, uniós állampolgárokat céloz meg, akik a téli időszakot olyan országban tervezik eltölteni, ahol az energia nem olyan drága, mint hazájukban. Kampányukban hirdetik: ott hosszabb időt tudnak eltölteni abból a pénzből, amit otthon élelmiszerre és fűtésre költenének. A legfontosabb potenciális küldőpiacnak az energiaturisták körében a brit és a német piacot tartják.

Az energiaturisták elsődleges célpontja már a Kanári-szigetek.

Törökország és Horvátország sem marad ki az üzletből, a hírek szerint Dubrovnikba például csaknem hatvanezer német vendéget visz egy utazási iroda.

Magyarországon egyelőre nem érzékelik az energiaturisták megjelenését, és ez állami kampány szintjén sem jelent meg.

Eközben a nem rezsivédett lakásokban élők egyes vélekedések szerint akár potenciális téli albérletkeresők is lehetnek, ugyanis egyeseknek lakást bérelni olcsóbb lehet, mint piaci áron fűteni. Az Airbnb-lakásoknál lényegesen olcsóbb hosszú távú lakáskiadás piacán a pár hónapra jelentkező téli bérlő viszont nem jelent vonzó alternatívát a bérbeadók számára. Ebben a kategóriában ugyanis jellemzően minimum egy év az elvárt bérleti időtartam.