Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Varga Mihály: biztosan lesz nyugdíjemelés

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2022. október 27. 15:40
A pénzügyminiszter Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterrel az Idősek Tanácsa ülésén vett részt.

Biztosan lesz nyugdíjemelés jövőre – jelentette ki a pénzügyminiszter az Idősek Tanácsának ülésén. Varga Mihály azt mondta: év végén áttervezik a 2023-as költségvetést, a nyugdíjemelés mértékéről pedig decemberben tud majd beszámolni.

A kormány nemcsak az idősek anyagi megbecsülését tekinti fontosnak, hanem az irántuk érzett általános tisztelet erősítését is, mert úgy gondolják, hogy az idősek tapasztalata és tudása nélkülözhetetlen – mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta, a háború és a szankciók hatása jelentősen befolyásolja a gazdálkodást, bizonyos célokat azonban nem szabad feladni. Továbbra is ragaszkodnak a nyugdíjak értékének megőrzéséhez, és

bár 2023 nem lesz könnyű, év végén áttervezik a jövő évi költségvetést.

Nyugdíjemelés biztosan lesz, ennek mértékéről decemberben tud majd beszámolni – szögezte le Varga Mihály. A Magyar Nemzeti Bank mostani prognózisa az éves inflációról 11 és 14 százalék között mozog, még megvárják a döntéssel a jegybank decemberi előrejelzését.

Varga Mihály felidézte, hogy 2010-ben teljesen más gazdasági környezetben kezdték meg a munkát. Az IMF gyámsága alatt állt az ország – fogalmazott –, 12 százalékos volt a munkanélküliség és üres volt az államkassza. Ám a kormány intézkedéseinek köszönhetően 2010 óta a nyugdíjak átlagos összege 70 százalékkal, vásárlóereje pedig 20 százalékkal nőtt, visszaépítették a 13. havi nyugdíjat, és 2017 óta idén már negyedik alkalommal fizetnek nyugdíjprémiumot.

Szemben balról jobbra: Varga Mihály pénzügyminiszter, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára és Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára (b-j) az Idősek Tanácsa ülésén a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2022. október 27-én. MTI/Soós Lajos

A kultúráért és innovációért felelős miniszter arról beszélt az ülésen, hogy az Orbán-kormány az idősügyet is családi ügynek tekinti. Csák János fontos kérdésnek nevezte az egészségben töltött évek meghosszabbítását, és megígérte, a kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy az időskor mind társadalmi mint családi környezetben tartalmasan megélt időszak lehessen.

Ugyanis,

ha egy társ nem bánik jól az idősekkel, az üzenet a következő generáció számára, hogy "majd te is így jársz"

– fogalmazott Csák János az MTI tudósítása szerint.

(Nyitóképünkön Varga Mihály pénzügyminiszter, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára érkezik az Idősek Tanácsa ülésére a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2022. október 27-én.)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Biztosan lesz nyugdíjemelés – ígérte Varga Mihály, és azt is elmondta, mikor döntenek róla
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást