Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Évente 450 ezer embernek való élelmiszert dobunk ki

Infostart
2022. október 18. 07:58
Háztartások jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a negyedik élelmiszerhulladék-felméréséhez.

Legtöbbször már apró módosításokkal is évi több kilogramm élelmiszerhulladék megtakarítását érhetjük el – hívja fel a figyelmet a hatóság. A legelső lépés, amit megtehetünk, hogy feltérképezzük a háztartásunk gyenge pontjait. Ehhez jó módszer, ha egy héten keresztül hulladéknaplót vezetünk, ami rögzíti, miből és mennyi került a szemétbe.

A Nébih friss kutatása szerint egy átlagos magyar állampolgár évi 65 kg élelmiszerhulladékot „termel”, aminek jelentős része (több mint 25 kg) egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Ezt a részt nevezzük élelmiszerpazarlásnak, ami az elmúlt 5 évben 25 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban – jegyzik meg. A visszaszorítás ellenére

a pazarlás még mindig 245 ezer tonnát tesz ki évente, amivel 450 ezer ember egy éven keresztül jól tudna lakni,

napi háromszori bőséges étkezéssel számolva. Az élelmezési világnap alkalmából, amelyet minden évben október 16-án tartanak, a hivatal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az élelmiszer érték, pazarlásának megelőzése pedig nem csupán környezetvédelmi és gazdasági, de erkölcsi kérdés is.

A háztartási élelmiszerhulladék-mérési programban való részvételre a Maradék nélkül program honlapján lehet jelentkezni a következő két hétben.