Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Május óta Heves megyében kóborol a medve, akár tovább is maradhat

Infostart
2022. október 12. 06:12
Az embert nem tekinti prédának. A környező országokban vannak medvebalesetek, de Magyarországon az elmúlt 100 évben nem történt ilyen eset.

Mint korábban írtuk, hazánkban megjelent egy barnamedve, ami már május óta biztosan itt tartózkodik. Az utolsó kameracsapdás felvétel alapján Felsőtárkánytól északra található erdei utakon járt, de ez már több mint egy hónapja volt – mondta Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense a heol.hu-nak nyilatkozva.

A szakértő szerint

meglepő, hogy a hazánkban is őshonos állat még itt tartózkodik,

de csak látogatóba jár, nem él és nem szaporodik nálunk.

A medve Szlovákiából jöhet, melynek oka, hogy megzavarja a vadászat, az erdőgazdálkodás, közrejátszhat az élelemhiány, de egy hím miatt is elvonulhatott. Az anya medve két-három évig, míg bocsai vannak, nem képes szaporodni, és emiatt kereshet nyugalmas helyet a kölykeivel – magyarázta a szakértő.

A medvetámadások inkább a környező országokban jellemzők: Erdélyben és Szlovákiában ugyanis sok példány él, ott az emberek viszonya is más az állathoz. A kameracsapdás felvétel azért fontos, mert ha a medvét az erdőben keresnénk, nehezen lehetne rábukkanni – mondta Bakó Botond.

A medvével való találkozáskor követendő viselkedési szabályok részletesen is olvashatók a BNPI honlapján.