Nyitókép: Pexels.com

Nyílik az olló az álláskeresés és -hirdetések között, de...

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2022. október 5. 06:58
A nyári időszakban csökkentek a hirdetésszámok a Profession.hu oldalán a tavalyihoz képest, a munkakeresők pedig aktívabbak a munkaerőpiacon. Az építőiparban például 40 százalékkal többen kerestek állást, mint az első félévben. A részletekről Tüzes Imrét, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatóját kérdeztük.

A Profession.hu adatai szerint az utolsó két-három hónapban szignifikáns lett a növekedés a munkaerőpiacon, vagyis júliustól egyre többen kezdtek jelentkezni állásokra – ismertette Tüzes Imre hozzátéve, hogy persze szektoronként vannak eltérések. Kiugrónak számít például az építőipar, ahol az első fél évhez képest 40 százalékkal több a jelentkező. De harmadával több az álláskereső a fizikai, segéd, betanított munkák, illetve 30 százalékkal a szakmunkák esetében. Mindazonáltal az összeg szektort nézve átlagban negyedével több a jelentkező, mint az év első hat hónapjában – tette hozzá az üzletfejlesztési igazgató.

Mindeközben a kínálati oldalon némi mérséklődés volt tapasztalható, különösen a szeptemberi hónapban, amikor az év első feléhez képest 13 százalékkal kevesebb álláshirdetést tettek közzé a cégek. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy az elmúlt egy-másfél évben egészen elképesztő mértékű volt a fellendülés; a cégek harmadával több hirdetéssel árasztották el a piacot – emelte ki Tüzes Imre, aki szerint ennek kontextusában érdemes nézni az említett 13 százalékos visszaesést. A szakértő azt is hozzátette, valahol ezzel függ össze az, hogy közben a jelölt oldalon aktívabb a kereslet a meghirdetett állások iránt, különösen a fentebb felsorolt kategóriákban.

A béreket illetően az üzletfejlesztési igazgató jelezte, a magyar piacon továbbra sem jellemző, hogy a munkaadók közzétennék az álláshirdetésben ezeket, „bár szerencsére vannak üdvőzítő példák is”. Az alapján viszont, amit látnak, nincs számottevő változás sem pozitív, sem negatív irányba – tette hozzá.

Tüzes Imre szerint a nagy kérdés, hogy a következő időszak milyen gondolkodásra fogja késztetni a munkaadókat, hiszen azokban a szektorokban, ahol csökken az álláspiaci kínálat, ott nem feltétlenül lesznek kényszerben a munkaadók. Ha pedig az álláskeresők kompromisszumkészebbek lesznek, az a bérfelhajtó erőt fogja csökkenteni. Másik oldalon persze ott van az inflációs hatás, amit meg kezelniük kell a cégeknek – mondta a szakértő, megismételve, hogy az elmúlt két-három hónapban – legalábbis amit a Profession.hu-nál látnak – nem volt tapasztalható változás a bérszintekben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nyílik az olló az álláskeresés és -hirdetések között, de...
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást