Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Novák Katalin visszavonta többek magyar állampolgárságát, és kitüntetett egy holokauszt-túlélőt

Infostart
2022. szeptember 27. 09:45
Az államfőnek több határozata megjelent a friss Magyar Közlönyben.

Egy magyarországi jogszabály szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Ez alapján szüntette meg a magyar állampolgárságát több embernek is Novák Katalin köztársasági elnök, Gulyás Gergely javaslatára – derült ki a hétfőn megjelent Magyar Közlönyből – írja a 24.hu.

Megszűnt a magyar állampolgársága

  • egy kovácsréti ukrán családnak: a 42 éves apának, 38 éves feleségének, 14 éves lányuknak és a 10 éves kisfiuknak,
  • egy 28 éves orosz nőnek,
  • és egy másik családnak is, ahol vélhetően az 50 éves apa miatt veszítette el állampolgárságát egy Ungváron született 21 éves lány és 11 éves öccse.

Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnt meg.

Emellett Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Novák Katalin

a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta Eger Edith Eva pszichológusnak, a poszttraumás stressz szindróma kezelésének specialistájának.

Edith Eger magyar zsidó származású holokauszt-túlélőként, a náci és a kommunista diktatúra üldözöttjeként az egyetemes emberi értékek melletti kiállásáért, a holokauszt áldozatainak és túlélőinek nevében végzett tanúságtevő munkásságáért, valamint a poszttraumás stressz-zavarral küzdők gyógyításában vállalt áldozatos tevékenységet.

Novák Katalin a kitüntetést személyesen adta át a pszichológusnak, írónak, a Döntés és az Ajándék című bestsellerek szerzőjének, amikor felkereste San Diego-i otthonában.

A kitüntetés átadásáról az államfő Facebookon tett közzé videót: