Nyitókép: Pixabay

Átírta a terhességmegszakítás szabályait a szaktárca

Infostart
2022. szeptember 13. 09:24
A rendelet csütörtökön lép hatályba.

Pintér Sándor belügyminiszter átírta a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtási rendelet 4. számú mellékletét, vagyis a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot – írja a 24.hu.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendeletben előírják, hogy a várandós nőnek be kell mutatnia egy olyan, szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletet, amely rögzíti, hogy "az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta".

A „magzati életfunkciók működésére utaló tényező” a szívhang,

vagyis a rendelet ennek meghallgatásához köti az abortusz elvégzését.

Egyébként ezt Dúró Dóra már régóta szerette volna elérni. Azzal, hogy az abortuszra jelentkező nőknek mutassák meg döntésük előtt magzatuk szívhangját, szerinte azt lehet elérni, hogy csökkenjen a terhességmegszakítások száma. Az ügyben a Mi Hazánk politikusa májusban a parlamentben is felszólalt az ügyben – emlékeztetett a hvg.hu. Erre Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára reagált, aki arról beszélt, hogy az ember életében a gyerek a legnagyobb ajándék, a kormány pedig 2010 óta a családbarát szemléletet tette a legfontosabbá, ami minden mutatóban eredményeket hozott. Dúró javaslatáról azonban nem beszélt.