Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Védett kocsi lehet a megoldás a HÉV-eken elburjánzott erőszakra

Infostart
2022. szeptember 8. 08:12
Közösen dolgozik a járatok biztonságossá tételén a MÁV-HÉV Zrt. vezetése és a kerepesi polgármester.

Az utóbbi időben egymást érik a HÉV-en elkövetett bűncselekményekről szóló hírek, amelyek áldozatai többnyire nők és gyermekek. A szexuális ragadozók annak tudatában támadhatnak, hogy nem veszi őket kamera. A nyomozók pedig egy fantomkép készítésénél nem jutnak tovább, így tettüket megússzák.

A H8-as HÉV-vonalon két nemierőszak-kísérlet is történt az utóbbi időben, míg nemrég országos botrányt okozott a megállóban, egy várandós kismama előtt önkielégítést végző férfi. Napokkal később ugyanezen a Budapest–Gödöllő-vonalon egy pár kényeztette egymást nyilvánosan az utasok szeme láttára. Majd Szigetszentmiklóson csapott le egy 19 éves lányra a HÉV-en egy szexuális ragadozó – idézi fel cikkében az Index.

Mint írják, az önkormányzati közlemény szerint éppen ezért ült le egyeztetni pár nappal ezelőtt Gyuricza László polgármester és Nagy Gábor, a MÁV–HÉV Zrt. vezérigazgatója, arra keresve a választ, hogy miként lehetne biztosítani a járatokon a biztonságos közlekedést. Ekkor Kerepes polgármestere előállt a védett kocsi ötletével, ami nem generál extra költséget a közlekedési vállalatnak, de minden szerelvényen biztosít egy hangot és képet továbbító, bekamerázott kocsit az utasoknak.

A MÁV–HÉV Zrt. vezérigazgatójának szimpatikus volt a védett kocsi ötlete, ami megoldást jelenthetne a legkiszolgáltatottabbak biztonságára – tudatta a megbeszélésről beszámoló kerepesi önkormányzat.