Nyitókép: Facebook

Letarolta a vasúti felsővezetéket a nyitva felejtett darujával – videó

Infostart
2022. szeptember 5. 09:31
Közlekedés biztonsága elleni gondatlan vétség és közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarása miatt állították bíróság elő a darukezelőt.

A gyorsított eljárásban felelősségre vont darukezelő férfi – az ügy terheltje – 2022. július 6-án Kecskeméten munkája végeztével elmulasztotta a munkagép emelőkarját visszacsukni és így indult vissza a cég telephelyére. Útközben a Mindszenti körutat keresztező vasúti átjárón áthaladva a nyitott daruval nekiütközött a villamospálya felsővezetékének, ami az ütközés következtében leszakadt és zárlatot okozott, veszélyeztetve ezzel a vasúti közlekedésben résztvevők életét, testi épségét.

A baleset személyi sérüléssel nem járt, de a vasút, mint közösségi közlekedési üzem működését a terhelt figyelmetlenségből eredő mulasztása jelentős mértékben megzavarta. A felsővezeték leszakadása miatt ugyanis a vonatközlekedés több mint 8 óra hosszára megbénult. Ez idő alatt 26 személyvonat és 12 tehervonat maradt ki, ami mintegy 2500 utast érintett. A személyszállító vonatok pótlására 62 autóbusz járatot kellett indítani – áll a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A terhelt megszegte a KRESZ azon rendelkezését, amely szerint a közúti közlekedésben résztvevők kötelesek úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztessék, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzanak és ne zavarjanak – olvasható.

Az ügyészség a férfit közlekedés biztonsága ellen elkövetett gondatlan vétség és közérdekű üzem gondatlan megzavarásának vétsége miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította. A Kecskeméti Járásbíróság a terheltet a váddal egyezően bűnösnek mondta ki és ezért őt egy év fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását két évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítéletet minden érdekelt tudomásul vette, így az jogerős.