Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Maróth Gáspár: ez a békénk, biztonságunk egyik legfőbb garanciája

Infostart
2022. augusztus 30. 09:11
A Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára szerint a haderőfejlesztési program az ország záloga arra, hogy kimaradjon a háborúból. Számolni kell szerinte a kommunikációs erőtér, konkrétan az irányított tömeghisztéria hatásával is.

Maróth Gáspár a közelmúltban létrehozott honvédelmi alappal kapcsolatban emlékeztetett, több országban rendkívül komoly gondot okoz az elindított haderőfejlesztési programok finanszírozása, függetlenné tétele a gazdasági folyamatoktól. Szerinte a magyar kormány – az alap megteremtésével – biztosítást vett arra, hogy a világpolitikában és a világgazdaságban érvényesülő negatív folyamatok semmiképpen se érinthessék a haderőfejlesztési programot.

Úgy véli – az orosz–ukrán háború tükrében –, össztársadalmi szinten kevésbé szorul magyarázatra a haderőfejlesztés szükségessége, ezért inkább a stratégiát kívánják megismertetni a magyar emberekkel. Mint kiemelte,

a jelenleg zajló haderőfejlesztés jelenti a zálogát annak, hogy hazánk kimaradjon a háborúból.

„Ez a békénk, biztonságunk egyik legfőbb garanciája” – fogalmazott a honvedelem.hu-nak adott interjújában a védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár.

A fentieken túl egy másik aspektust is említett, nevezetesen, hogy a teljesen megváltozott világ hadseregeiben a valódi high-tech eszközökkel összefüggésben az önállóan dönteni képes, jó helyzetfelismerő képességgel, magas műszaki kvalifikációval rendelkező, doktrinálisan kiképzett

katonaállomány léte lett a legértékesebb.

Tehát vizsgálni kell, mely rendszerek védik egy adott konfliktusban a legmaximálisabb mértékben a katonákat, és miként tudják őket a legnagyobb biztonsággal hazahozni bármilyen bevetésről – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy a konkrét ukrajnai harctéri eseményekből milyen következtetések vonhatók le a magyar haderőfejlesztési programra nézve, úgy fogalmazott: a végső, valódi következtetések ideje még várat magára, de már most is rengeteg megállapítást tudtunk tenni. Egyrészt látható, mennyire fontosak az úgynevezett hibrid zónában mozgó elemek. Ez az első olyan komoly háború a világban, ahol a kommunikációs erőtér, konkrétan az irányított tömeghisztéria hatása sem lebecsülendő.

„Eddig inkább spontán kialakult tömeghisztériák jellemezték az efféle helyzeteket, ez itt megváltozott”

– vélekedett. Szerinte a magyar védekezés egyik legfajsúlyosabb eleme, hogy kivonjuk magunkat ebből, és megvédjük az országot: nem szabad olyan döntésekbe sodródnunk, ami nem Magyarország, nem a magyar emberek érdeke.

Emellett számos hadműveleti szempontból érdekes, doktrinális vezetés-irányítási tanulság is látszik ma már – tette hozzá Maróth Gáspár, aki szerint látható egy technológiai, stratégiai probléma is: hogy mennyi nehézség származik belőle, ha az adott haderő váratlan technológiával, olyan eszközökkel szembesül, amelyekre nem kaptak hadműveleti kiképzést. A nemzeti ellenállóképességgel, nemzeti rezilienciával kapcsolatban pedig teljesen új terület nyílik a katonai stratégiában – mondta.

Utóbbi gondolatát illetően kifejtette:

senki sem számított rá, micsoda nemzeti egységbe rántja majd az orosz támadás az egyébként igen sok nemzetiségből álló Ukrajnát.

Az emberek tehát adott esetben a saját érintett származási identitásukat is felülírják egy nemzetstratégia kialakítása során – ez pedig a katonai műveletekre is roppant komoly hatást gyakorol – fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium munkatársa. Úgy értékelt, hogy a hidegháború létrejötte reális veszély, „ma ettől kell leginkább tartanunk, márpedig ha így lesz, az a társadalom összes rétegére ki fog hatni”.

A haderőfejlesztéssel kapcsolatban kifejtette: a magyar nehéztüzér-képesség visszaépítése lesz a leglátványosabb a következő lépések közül. Jelenleg már érkeznek a PzH 2000 önjáró lövegek, ami elmondása szerint a honvédelem ügyének minden támogatóját büszkeséggel tölti el.