Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Máris döntéseket hozott a kormány által alakított új testület

Infostart
2022. augusztus 25. 15:11
Fajsúlyos kérdések szerepeltek az asztalán, többek között nagybefektetők támogatásáról, magyarországi uniós fejlesztési programokról határozott.

A Gazdaságfejlesztési Miniszter közleményben számolt be arról, hogy augusztus 25-én megtartotta első ülését a kormány újonnan létrehozott döntéshozó testülete, a Növekedési és Versenyképességi Kabinet, amelynek vezetésére a miniszterelnök Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert kérte fel.

A kabinet működésének elsődleges célja a jelenlegi háborús gazdasági helyzetben a versenyképesség erősítése, a gazdasági növekedés és a teljes foglalkoztatottság feltételeinek biztosítása.

A csütörtöki ülés résztvevői számos jelentős előterjesztést tárgyaltak meg, több nagybefektető magyarországi beruházásának támogatásáról határoztak és áttekintették az új építésű lakóingatlanokra vonatkozó kedvezményes ÁFA-kulcs részletszabályait.

Mindezek mellett jóváhagytak több, társadalmi felzárkózást támogató európai uniós fejlesztéspolitikai javaslatot,

valamint részletesen megtárgyalták az energiaárak radikális emelkedésének társadalmi és gazdasági hatásait.

A május legvégén, több gazdasági-, szakmai- és állami partnerszervezet részvételével megalakult és a kormány szakmai konzultatív fórumaként működő Versenyképességi Munkacsoport a jövőben a Növekedési és Versenyképességi Kabinet döntéselőkészítő és társadalmi egyeztető szerveként folytatja tevékenységét.

Az üléseken a tagok (a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, a pénzügyminiszter, az építési és beruházási miniszter, a területfejlesztési miniszter), illetve a delegáltak mellett állandó meghívottként a kormányzati egyeztetések koordinálásáért, valamint az Országos Beruházás Monitoring rendszer működtetéséért felelős kormánybiztos vesz részt.