Nyitókép: Pixabay

Egymás után riogatta a szembe sávban közlekedőket a Pesti úti ámokfutó - videó

Infostart
2022. augusztus 25. 10:39
A férfi egy forgalmas utcán vezetés közben többször áttért a szemközti sávba, és egy szemből érkező, szabályosan közlekedő sofőrt fékezésre és kitérésre kényszerített.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt azzal az ötven éves férfival szemben, aki 2021 februárjában Budapest egyik forgalmas útján zavarta a közlekedés menetét.

A vádirat szerint a vádlott 2021. február 28-án gépkocsival a XVII. kerületben, a Pesti úton közlekedett. A férfi a közlekedési helyzetből adódó bármilyen észszerű indok nélkül több alkalommal áttért a szemközti forgalmi sávba. Miután a sávban gépjármű-forgalom volt, a szemközti forgalmat folyamatosan zavarta. Amikor szemből egy autóbusz érkezett, a férfi kismértékben áttért a szemközti sávba, majd visszakormányzott a saját forgalmi sávjába. Ezután ismét többször áttért a szemközti forgalmi sávba és a terelővonalon, középen közlekedett, továbbá amikor elhaladt mellette egy gépkocsi, a jármű ablakán kifelé intett. Ezekben az esetekben nem kényszerült az autóbusz, illetve a gépkocsik vezetői hirtelen elkormányzásra vagy fékezésre.

Ezt követően a vádlott egy hirtelen kormánymozdulattal a járművet teljes egészében a szemközti sávba kormányozta, ahol szemből, egy ott szabályosan közlekedő másik gépkocsi érkezett.

A vádlott észlelte a közeledő járművet, ennek ellenére nem tért vissza a saját forgalmi sávjába, hanem egyenesen, a forgalommal szemben haladt tovább,

és ezzel szándékosan veszélyeztette a másik autó sofőrjének és utasának testi épségét. A veszélyhelyzet és az ütközés elkerülése miatt a másik autó sofőrje fékezésre kényszerült. A járművét az úttest szélén lévő szalagkorlát irányába elkormányozva megállt. Eközben a vádlott a sértett gépkocsija mellett elhaladva visszatért a saját forgalmi sávjába, majd egy utcán jobbra kanyarodva elhagyta a veszélyhelyzet helyszínét.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség az ötven éves férfit közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja. Az ügyészség indítványt tett arra, hogy a bíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel hozzon érdemi döntést. A kerületi ügyészség a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását, továbbá a közúti járművezetéstől való végleges hatályú eltiltást indítványoz a vádiratban.

Az esetről videófelvétel is készült:

(A nyitókép illusztráció.)