Nyitókép: MTI/Kovács Attila

A hódok segítségével találták meg a Csepel-szigeten a lezuhant repülő roncsait

Infostart
2022. augusztus 23. 06:25
Az alacsony vízállás segített az 1944 a Dunába zuhant bombázó megtalálásában.

A tököli Duna felett lőttek le a B-24-es Liberator bombázót 1944. július 30-án. Pár évvel ezelőtt az alacsony vízállás miatt már előkerült egy szárnydarab, de most újabb leletre bukkantak az iszapban. A pilótafülke egyik alkatrészét találták meg, amely tartalmazta a rakomány vészkioldóját és a futómű karját is – írja a hirado.hu.

Bakó Gábor légifényképész, környezetmérnök közösségi oldalán hívta a figyelmet arra, hogy többen lokalizálták a repülőgép pilótafülkéjét, ráadásul nemcsak a kisfia, hanem hódok is segítettek megtalálni a roncsokat a Csepel-szigeten.

„Az első roncsdarabot a kisfiam, Loránd vette észre. Ez alatt találtuk meg Attilával a pilóták között elhelyezkedő konzolt, a bombatár vészkioldó karral és a csiga drótkötelével, amiből már tudtam, hogy ezúttal nem csak a szárny darabjai kerülnek elő.(…) A törzs a Dunába zuhant 1944. július 30-án, ennek ellenére azért találhattuk meg a part mellett, mert itt nagyon sok iszapot lerakott már a Duna. Tulajdonképpen évről-évre kevesebb esély van az alkatrészek megtalálására. Akkor miért most, és hogyan sikerülhetett? A hódok segítségével. A 2018-as Magó Károly által vezetett feltárás gödre ideális kiindulási állapot volt hódvár építéséhez, így ezt a legnagyobb rágcsálófajunk ki is használta. A meglehetősen mély csatornát mélyített a víz felé, a szárazra került Duna mederben. Így történhetett, hogy a meder mélyedés oldalában fémesen csillogó amorf alkatrészkibúvást Lóri felfedezte a második terepbejáráskor” – írta a közösségi oldalán.

A feltárás után a csapat ideiglenesen visszatemette a leletet, aminek hivatalos feltárását a Hadtörténeti Intézet és Múzeum felügyeli.