Nyitókép: MÁV

Tíz hónap után újra teljes sebességgel közlekedhetnek a vonatok egy zsúfolt szakaszon

Infostart
2022. augusztus 19. 14:46
Megszűnt a sebességkorlátozás Kőbánya teher állomáson, amely az összes Nyugatiból induló és Kőbánya-Kispest felé tartó vonat közlekedésében késéseket okozott.

Ezt Vitézy Dávid jelentette be Facebook-oldalán. A közlekedéspolitikáért felelős államtitkár arról számolt be, hogy az átmenő vágányokon befejeződött a biztosítóberendezés helyreállítása, így augusztus 20-ától ismét a normális, 60, illetve 80 kilométer/órás sebességgel haladhatnak át a vonatok Kőbánya teher állomáson.

A sebességkorlátozásokat tavaly novemberben vezették be, amikor egy csőtörés következtében Kőbánya teher állomás biztosítóberendezésének elektromos részeit jelentős károsodás érte, ezért korlátozni kellett a vonatok sebességét. A helyreállítási munkálatok továbbra is folytatódnak az állomás más részein.

Vitézy Dávid azt írta, hogy helyzet tarthatatlan volt, mert a sebességkorlátozások jelentős késéseket okoztak az összes, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Kecskemét, Szolnok, Lajosmizse felé tartó vonat közlekedésében.

Ezért az államtitkári kinevezését követően több megoldási javaslatot is kidolgozott a gyors, kizárólag a vonatok zömét érintő helyreállításra, amit aztán a MÁV új vezetésével közösen meg is valósítottak.

Vitézy Dávid azt is megemlíti, hogy a ceglédi fővonal, fővárosi szakasza, hazánk legnagyobb személyforgalmat lebonyolító vasúti közlekedési folyosója. Az elővárosi és a távolsági forgalomban is meghatározó a szerepe.

Mint írja, augusztus 29-től már a lajosmizsei vonal S21-es járatai is az eredeti menetrend szerint közlekednek majd.