Nyitókép: Zivatarfelhő a Balaton felett a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna felől fényképezve 2021 májusában. MTI/Varga György

A fél országot betakarta a zivatarfront – helyzetjelentés

Infostart
2022. május 17. 12:29
Jégesőre és erős szélre is kell számítani.

Több helyen és több hullámban lehet számítani zivatarra, legalacsonyabb valószínűséggel és legkisebb számban az északkeleti területeken. Késő estére fokozatosan stabilizálódik a légkör, legtovább a déli országrészben fordulhat elő zivatartevékenység. A legerősebb cellákat viharos széllökés (~60-80 km/h), jégeső (<2 cm) és intenzív csapadékhullás (>20 mm) is kísérheti – figyelmeztet a meteorológia.

Napközben Sopron és a Fertő-tó térségében zivataroktól függetlenül is előfordulhat egy-egy viharos (~60-70 km/h) széllökés – teszik hozzá.

A Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése, illetve a radar itt követhető nyomon.

Az OMSZ korábbi bejegyzése szerint a Dunántúlon éjszaka, illetve hajnalban beindult az éjszakai (emelt) konvekció, így záporok, zivatarok alakultak ki. A főnyedi állomásuk felett is átvonult egy markánsabb cella, amiből 19 mm hullott (a környéken másutt is lehetett hasonló mennyiség). Az alább látható villámtérképen kirajzolódik, hogy korábban merre vonultak a hevesebb cellák.