Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A "nagy halak" épp kiszorítják a kisebbeket a Balatonnál

Infostart
2022. május 6. 05:20
Nagyjából 6500 hajónak van helye a tónál, de legalább még ezerre lenne szükség a hajósok szerint.

A Fenyves Yacht Clubban összesen 244 kikötőhelyet tudnak biztosítani a balatoni vitorlásoknak. Jelenleg mindegyiknek megvan a gazdája és még több mint tízen várnak arra, hogy bekerülhessenek – írja a Sonline.

A megyei híroldalnak nyilatkozó Deák Gábor szerint nem egyedi a probléma, minden kikötőben hosszú a várólista. Látszik, hogy lenne kereslet a szabad hajóhelyekre. A Fenyves Yacht Club tulajdonosa hozzátette: „hihetetlenül sok pénzbe kerül megépíteni egy kikötőt, ráadásul nem igazán térül meg a beruházás. Vagyis új kikötőt csak az „igazán megszállottak építenek”.

Deák Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendszerváltozás után csak néhány olyan kikötő épült a Balatonnál, ahol legalább kétszáz hajó elfér, pedig nagy szükség lenne a helyekre, mert a Balaton nem létezhet hajózás nélkül.

Szerinte egyébként

„osztrák síparadicsomi mintára” kellene kikötőket létrehozni.

„A móló köré több szállodát és borozót lehetne építeni, illetve ellátni olyan szolgáltatásokkal, amelyekkel gazdaságosan lehet üzemeltetni a helyet” – fogalmazott. De akár bójamezőt is lehetne szerinte építeni, hogy a kisebb testű hajókat ki lehessen kötni. A jelenlegi szabályok viszont ezt nem teszik lehetővé.

Zsiga Csaba fonyódi hajótulajdonos szerint, még ha sokan ellenzik is, nagy szükség lenne újabb kikötőkre a Balatonnál. Hozzátette, a nagy testű hajók miatt a kisebb vízi járművek kiszorultak a magyar tengerről, ezért például régi, nagy múltú vitorlásdinasztiák sem tudnak helyet váltani jelenleg a mólók mellett.