Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Két év után újra lesz szóbeli érettségi, ami több gyereknek is kihívás lehet

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2022. április 13. 11:28
Már csak alig három hét és kezdődnek az érettségik, két év szünet után pedig újra lesznek szóbelik. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a digitális oktatás miatt lesznek olyan diákok, akiknek nehezebben megy majd ez a fajta vizsga.

Május 2-tól június 24-ig tart az idei érettségi időszak. 2022-ben pedig ismét tartanak szóbeli vizsgákat, ez a fajta beszámolási kötelezettség a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben elmaradt, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Horváth Péter hozzátette, a szóbelik a korábban megszokotthoz hasonlóan zajlanak majd: június elején lesznek az emelt szintű szóbeli vizsgák – vizsgaközpontokban –, majd a hónap közepétől, június 13-tól veszik kezdetüket a közép szintű szóbelik.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a pandémia alatt előírt digitális tanrend a szóbelikre is rányomhatja a bélyegét. Megfogalmazása szerint

lesznek olyan diákok, akiknek nagyobb nehézséget fog okozni.

A szakértő úgy véli, hogy magyar nyelv és irodalomból minden érettségizőnek nehezebb dolga lesz, hiszen az írásbelivel ellentétben a szóbeli beszámolókhoz tételeket kell megtanulniuk, más tantárgyaknál ugyanakkor általában javít a matúra átlagán a szóbeli beszámoló, tette hozzá. Tapasztalata alapján az idegen nyelvek esetében már az írásbelik is jól szoktak sikerülni, de a szóbelik százaléka még magasabb, vagyis a diákok rendszerint javítanak. De a biológia és kémia emelt szintű szóbeliken, illetve a történelemnél is egyértelműen ez a tendencia – emelte ki.

A jelenlegi szabályok szerint nincs az érettségi vizsgákra előírt járványügyi óvintézkedés. Az oktatási hivatal azonban kézfertőtlenítő biztosítását, a személyes kontaktusok minimálisra csökkentését, valamint a szóbeliknél a vizsga nyilvánosságának kizárását javasolja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Két év után újra lesz szóbeli érettségi
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást