Nyitókép: tamjai9/Getty Images

A háború nyomot hagy a húsvéton is, de további fogyasztásnövekedést vár a szakértő

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2022. április 11. 10:33
Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát kérdeztük.

Jól indult az év leginkább a családosok és a nyugdíjasok számára. A gyerekeseknek az szja-visszatérítés, az időseknek pedig a novemberi plusz juttatás után a 13. havi ellátás gyarapította pénztárcáját, de a minimálbéremelés és a 25 év alattiak szja-mentessége is sokaknak jelentett segítséget.

„Mindez az inflációnál nagyobb mértékű volt, tehát a reálkereseteket nézve némi növekedés volt már az év elején is” – mondta érdeklődésünkre Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint idén januárban és februárban nőtt a fogyasztás volumene azzal együtt, hogy az infláció már múlt év végén kezdett felfelé menni. Ráadásul az élelmiszereknél bőven két számjegyű volt a növekedés. A kormány viszont az üzemanyag és néhány termék árának befagyasztásával ezt is ellensúlyozta még a választás előtt. Vámos György azt mondta, ez a kereskedők számára nehézséget okozott

„Ha reálértéken nézzük és vetítjük előre a fogyasztás várható kilátásait, akkor további, de nyilván a vártnál kisebb növekedéssel lehet számolni” – mondta a főtitkár.

A családok költekezésének további bővülésére számít az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára annak ellenére, hogy az orosz–ukrán háború előre nem látható nehézségeket okozhat majd. A jövő heti húsvéti asztal azonban még gazdag lehet.

„Azzal számolunk – mondta Vámos György –, hogy

mind az ünnepi időszakban húsvét előtt, mind éves szinten mennyiségben minden nehézség ellenére növekedhet a lakossági fogyasztás, bár a kilátásoknál szerényebb ütemben.”

A Magyar Nemzeti Bank az idei inflációt valamivel 10 százalék alattra teszi, ezen belül az élelmiszerek drágulása várhatóan ennél is nagyobb lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A háború nyomot hagy a húsvéton is, de további fogyasztásnövekedést vár a szakértő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást