Nyitókép: undefined/Getty Images

Fullasztó a helyzet a fővárosban, nyakunkon a szmogriadó

Infostart / InfoRádió - Baumann-Tuka Nikoletta
2022. március 25. 16:27
Részben a szaharai por az oka, hogy nagyon magas a légszennyezettség a fővárosban – mondta a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektvezetője.

Szegő Judit környezetkutató szerint meglepően szennyezett a levegő ahhoz képest, hogy milyen tiszta az idő. A légszennyezettség mostani nagyon magas állapotát részint a szaharai por okozza – ami egy természetes forrású szállópor-szennyezettség –, részint az, hogy a közúti forgalom változatlan mértékű. Ráadásul nincsenek komolyabb szélmozgások, amelyek „kisöpörnék” a folyamatosan dúsuló légszennyező anyagokat a városokból – tette hozzá.

„Ezért Budapest belvárosában, az Erzsébet téren látható a legmagasabb légszennyezettség, ahol az órás átlag 119 mikrogramm/köbméter PM10, a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék esetében” – fejtette ki a szakértő.

Szegő Judit emlékeztetett: az európai szabályozás szerint, amit a magyar jogszabály is átvett, ha az egészségügyi határértéket (50 mikrogramm/köbméter) egymást követő két napon kétszeresen meghaladja a légszennyezettség, akkor ki kell hirdetni a szmogriadót. A légszennyezettség jelenleg több mint kétszeresével haladja meg az egészségügyi határértéket, és a meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban sem várható javulást, így szükséges lesz elrendelni a megfelelő intézkedéseket. Köztük a személygépjárművek forgalmi korlátozását, amit a környezetkutató egyébként is időszerűnek tartana, mondván, hogy a budapesti dugók elharapództak.

A Levegő Munkacsoport munkatársa azt sem tartja kizártnak, hogy tovább fog emelkedni a légszennyezettség mértéke, és emiatt a főpolgármester felelőssége lesz intézkedéseket elrendelnie a szmogriadóval kapcsolatban.

Szegő Judit érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a mostani helyzetben nem tanácsos a hosszas szellőztetés, illetve túl sok időt tölteni a szabadban. Természetese ez főként a belvárosra, az Erzsébet tér környékére, illetve a VII. és VIII. kerületre értendő, hiszen például a budai oldalon bőven a határérték alatt vannak a számok. Tanácsa szerint érdemes figyelni például az Időkép szmogtérképét, ahol jól látszik, hogy melyek azok a területek, amelyek különösen érintettek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fullasztó a helyzet a fővárosban, nyakunkon a riadó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást