Nyitókép: Pixabay

Ukrajnai háború - Itthon már közel tízezer ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak ki

Infostart
2022. március 15. 09:53
A hétvégén folyamatosan érkeztek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság budapesti Harmat utcai ügyfélszolgálatára az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők, többségében harmadik országbeli állampolgárok.

A határmenti gyűjtőpontok mellett a budapesti ügyfélszolgálaton két nap alatt közel 200 ügyfél jelent meg.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársai megemelt létszámmal folyamatosan rögzítik a külföldiek adatait és kérelmeit, hogy a szükséges tartózkodásra jogosító okmányokkal lássák el a segítséget kérőket - közölték.

Abban az esetben, ha a belépő személy nem rendelkezik a jogszerű tartózkodás feltételeivel, úgy a határmenti gyűjtőpontokon vagy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság ügyfélszolgálati irodáin idegenrendészeti eljárás keretében kaphat ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az eljárás keretében 2022. február 24. óta az eddig kiállított ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolások száma már közel 10 000 volt.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta, eddig - 2022. március 14. 12:00 órai adatok alapján - 2385 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.