Nyitókép: Soós Lajos

Minden képviselő Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére szavazott

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2022. március 10. 19:10
Süli János Paks 2 leállításáról a Parlamentben: „Eszünk ágában sincs.”

Esze ágában sincs a kormánynak leállítani a Paksi Atomerőmű építését – válaszolta a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter egy ellenzéki interpellációra az Országgyűlésben. Süli János egyértelművé tette, hogy amíg az Oroszország ellen bevezetett szankciók nem terjednek ki erre a projektre, addig folytatják azt.

„Nem fogjuk fölfüggeszteni Paks 2 építését, amíg a szankciós intézkedések lehetőséget adnak rá, márpedig pillanatnyilag lehetőséget adnak. Annál is inkább, mert ha öntől kérdezik: Ukrajnában 15 atomerőmű üzemanyaga kitől származik,

ki biztosítja 8 év óta konfliktus ellenére az üzemanyagot? Oroszország.

Holott nyugodtan föl mondhatta volna Ukrajna a háborúra való tekintettel” – mondta Süli János.

Hozzátette: „Az európai villamosenergia-rendszer összecsuklana két napon belül, hogy ha nem tudnánk biztosítani az üzemanyag-ellátást. Eszünk ágában sincs megállni, ha megállítanak bennünket valakik, azt majd eldönti a kormány, hogy reagál rá.”

Felfüggesztették Tóth Csaba mentelmi jogát

Felfüggesztette az Országgyűlés Tóth Csaba szocialista képviselő mentelmi jogát. A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint az ellenzéki politikus a zuglói fizetős parkolás cégén keresztül mintegy több mint 200 millió forinthoz jutott hozzá jogtalanul. Tóth Csaba tagadja a vádakat.

A vádhatóság gyanúja alapján Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő és társa, Horváth Csaba jelenlegi kerületi polgármester, a fővárosi közgyűlés akkori tagja a zuglói parkolási rendszer üzemeltetésével megbízott társaság nyereségének felére tartott igényt, emiatt Polt Péter legfőbb ügyész február 25-én befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt indítványozta Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ügyről Hargitai János a parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke beszélt a plenáris ülésen: „Az első eljárásban 2017. március 15-én tízmillió forintot fizetett ki a cég Tóth Csaba képviselő úrnak, július 1-jén tízmilliót, augusztus 12-én, 11 750 000 forintot. A második eljárásban 2017 ősze és 2019 ősze között 10-15 milliókat havonta, de legalább 250 millió forintot adott át Tóth Csabának abban a társasházban, ahol lakik, annak valamifajta társalgójában.”

Tóth Csaba nem volt jelen az ülésteremben, így nem tudott hozzászólni az ügyéhez, ezért a Parlament rögtön döntött a mentelmi jogáról.

„Kimondom a határozatot: az országgyűlés

175 egyhangú igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül Tóth Csaba mentelmi jogát felfüggesztette”

– jelentette be az ülésvezető.

Tóth Csaba korábban úgy nyilatkozott, hogy az ügyészség gyanúsítása teljesen megalapozatlan.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem áll le a paksi bővítés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Felfüggesztették Tóth Csaba mentelmi jogát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást