Nyitókép: voroskereszt.hu

A Vöröskereszt a legrosszabb eshetőségekre is készen áll Záhonyban – helyszíni riport

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2022. március 9. 18:15
A záhonyi átmeneti menekültszálláson már orvosi segítség is várja a menekülteket a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. Csige István Zoltán, a szervezet katasztrófavédelmi logisztikai referense szerint eddig leginkább a kimerültség és stressz okozta betegségeket kellett ellátniuk, de az életmentésre is fel vannak készülve.

Csige István Zoltánnal a záhonyi középiskola egyik tantermében beszélgettünk, ami jelenleg egy minikórház és egy gyógyszertár egyben. A szakember elmondta, a kialakított rendelőben főként olyanokat látnak el, akik az Ukrajnából való menekülés során kimerültek, és a stresszhelyzet miatt a kisebb betegségeik most előtérbe kerülnek, illetve rövid távon igyekeznek pótolni a krónikus betegek gyógyszereit, ha azok az utazásuk során esetleg elfogytak, vagy nem sikerült összepakolniuk.

A Magyar Vöröskereszt munkatársa arra is kitér, hogy eddig egy alkalommal volt szükség a mentőszolgálat bevonására, miután egy beteg kórházi ellátásra szorul, ugyanakkor olyan személyt még nem láttak el, akinek a fegyveres konfliktussal kapcsolatos, vagy azzal összefüggő sérülése lett volna.

Helyszíni tudósítónk megerősítette, hogy a rögtönzött rendelő jól felszerelt, a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök mellett rendelkezik EKG-val és egy lélegeztetőgéppel is. Csige István Zoltán megjegyezte, az életmentő eszközök az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) jóvoltából biztosítottak, és bár reményeik szerint erre nem fog sor kerülni, nagyon nagy baj esetére fel vannak készülve ezek – rövid távú – használatára, amíg a mentő a helyszínre nem ér.

A Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi logisztikai referense végül köszönetet mondott az eddigi adományokért a szervezet részére, egyben jelezte, hogy a www.voroskereszt.hu internetes oldalon bárki tájékozódhat arról, ha további felajánlással szeretne élni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Vöröskereszt a legrosszabb eshetőségekre is készen áll Záhonyban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást