Nyitókép: Ratnakorn Piyasirisorost/Getty Images

Választás 2022: ennyi pénz járna a kormánytagoknak váltás esetén

Infostart
2022. január 31. 09:45
Átlagosan tízmillió forint végkielégítés jutna a minisztereknek és az államtitkároknak, amennyiben áprilisban a választók úgy kívánják.

Átlagosan tízmillió forint végkielégítés járhat az Orbán-kormány minisztereinek és államtitkárainak, amennyiben áprilisban az ellenzék nyer, és a kabinetnek távoznia kell – írja a 24.hu. Az oldal számításai szerint ebben az esetben összesen 654 millió forintot tehetnek zsebre az érintettek.

Minden olyan miniszternek és államtitkárnak, aki ugyanis már legalább három éve betölti a posztját, hathavi illetmény jár felmentése esetén; ha három évnél kevesebb időt töltött el az adott tisztségben, akkor háromhavi pénzt kapnak pluszba. A lap megjgyezi, hogy mindössze két olyan vezető akad, Répássy Róbert és Vágujhelyi Ferenc, akiknek nem jár semmi, mivel egy évet sem voltak a posztujukon.

A legtöbb pénzt a két tárca nélküli miniszter, Süli János és Mager Andrea kapná, 30–30 millió forintot, miután ötmillió forint a havi illetményük. A többi miniszternek meg kellene elégednie 11,9 millió forinttal, Varga Judit igazságügyi miniszternek pedig 5,9 millió forint jutna, mivel őt kevesebb mint három éve nevezték ki tárcavezetőnek. Orbán Viktor miniszterelnök 9 millióval búcsúzhatna a jogszabályok szerint, mivel egyedül az ő havi illetménye nem emelkedett az elmúlt években, és megragadt 1,5 millió forintnál.