Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Újhelyi István: a kormány nem kérte az uniós támogatást tesztelésre

Infostart
2022. január 29. 11:43
A szocialista parlamenti képviselőt a brüsszeli bizottság egészségpolitikai főigazgatója, tájékoztatta erről.

Visszalépett a magyar kormány abból az uniós programból, amely révén az ország mintegy 900 millió forintos vissza nem térítendő EU-s támogatást kaphatott volna gyors- és PCR-tesztek vásárlásához – közölte az Európai Bizottság Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kérdésére. A brüsszeli testület egészségpolitikai főigazgatója, Sandra Gallina arról tájékoztatta levélben a politikust: eredetileg 20 tagállam jelezte részvételét a programban, de kettő időközben úgy döntött, nem él ezzel a finanszírozási lehetőséggel, az egyik Magyarország volt.

Az Európai Parlament kérésére a Bizottság a múlt nyáron különített el összesen 100 millió eurót a tesztek beszerzéséhez. A program keretében vásárolt teszteket nem az egészségügyben használták volna fel, hanem

azoknak szánták, akik például azért nem tudnak európai Covid-igazolványt szerezni, mert az EU-ban nem elfogadott vakcinát kaptak.

Így a program elsősorban azokat segítette volna, akiknek például külföldi tanulmány- vagy munkaút, esetleg családlátogatás miatt vált elkerülhetetlenné a teszt. Ilyen esetekben ugyanis az érintetteknek maguknak kell állniuk a költségeket, ingyenes vizsgálat csak Covid-gyanú esetén jár. Magyarországnak a támogatás maximális összege, 2,37 millió euró, vagyis majd 900 millió forint járt volna.

A Népszava megkereste a Miniszterelnökséget, hogy miért mondtak le erről a támogatási lehetőségről. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) válaszolt nem vitatva, hogy lemondtak erről a forrásról. Azt írták:

A projekt rendkívül szűk támogatási kört célzott meg, rendkívül szűk határidőre korlátozódva: kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését előirányozva az EU Digitális COVID igazolvány kiváltása és az azzal történő utazás elősegítése érdekében. Noha a magyar részről a projekt megvalósításához szükséges teljes tervezés megtörtént, az utazási időszak közben véget ért és a Covid-19 újabb hulláma kezdetén járva a harmadik oltások beadása is megkezdődött (2021 augusztusától), ezzel megerősítve az első két vakcina által biztosított védelmet, egyben biztosítva az unió tagállamaiba való utazás lehetőségét.