Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Városháza-ügy: részletes vallomást tett egy tanú

Infostart
2022. január 28. 13:02
A Nemzeti Nyomozó Irodától kiszivárgott kihallgatási jegyzőkönyv szerint Berki Zsolt amerikai és izraeli befektetőknek is felajánlotta a Városházát megvételre 40 milliárd forintért és 10 százalék jutalékért.

Részletes vallomást tett egy tanú a Városháza-üggyel kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet egy a Nemzeti Nyomozó Irodától a Mediaworks Hírcentrumához került feltételezett kihallgatási jegyzőkönyv alapján. A lapban másolatban bemutatott dokumentumok szerint a tanú arról beszélt, hogy a fővárosi önkormányzat Berki Zsolt közreműködésével miként próbált vevőt találni a Városházára.

Az ügyben rendőrségi nyomozás zajlik. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) január 25-én hallgatta ki azt a személyt, akin keresztül Berki Zsolt amerikai befektetőknek ajánlotta fel a Városházát. Az illető kérte adatai zártan kezelését, ezért csak 1-es számú tanúként emlegették.

A feltételezett kihallgatási jegyzőkönyv szerint a tanú kijelentette, hogy három alkalommal egyeztetett az adásvétel ügyében Berkivel, akit már három éve ismer, és aki rendszeresen küldött neki e-maileket az eladó fővárosi ingatlanokról.

A lap állítása szerint a tanú a nyomozók kérdésére elmondta: az első találkozón – amely 2021 tavaszán a Westend irodaházban zajlott le – Berki Zsolton kívül egy másik személy is jelen volt, de semmi konkrétumról nem esett szó. Berki csupán arról biztosította, hogy a Városháza valóban eladó, és egyben afelől érdeklődött, hogy az amerikaiakat érdekelné-e az üzlet.

A második egyeztetésre a cikk szerint Berki Zsolt már a Városháza dokumentációjával érkezett, és jelezte, hogy „elküld majd egy megbízási szerződést, amely igazolja, hogy ő ezen ügyletekben eljárni jogosult”.

A tanú a harmadik találkozóval összefüggésben azt közölte a közölt dokumentumok szerint, hogy a megbeszélésen rajta és Berki Zsolton kívül egy izraeli befektetői társaság képviselője is jelen volt. Ekkor már szó esett arról, hogy a Városháza ára 40 milliárd forint lenne, Berki Zsolt pedig közölte, neki 10 százalékos lenne a jutaléka, amelyet a tanú és az izraeli fél képviselője is sokallt.