Nyitókép: Pexels

A járvány a fogainkra sincs jó hatással

Infostart
2022. január 15. 12:50
A koronavírus-járvány hatására feltorlódtak a betegek a fogorvosi rendelőkben, a várólisták egyre hosszabbak.

Nem tett jót a magyar fogazatok állapotának a világjárvány, bár már a pandémia előtt sem volt túl rózsás a helyzet. A pandémia azon nem sokat változtatott, hogy mennyi üres fogorvosi körzet van Magyarországon. 2021 elején 287 betöltetlen fogorvosi praxis volt, ebből 246 tartósan betöltetlen. A legtöbb (220) vegyes körzet, és 30 csak gyermek, 27 csak felnőtt ellátást nyújtó körzet betöltetlen – írta a Pénzcentrum.

A legtöbb üres körzet Bács-Kiskun és Nógrád megyében, illetve Budapesten található. A legkevesebb betöltetlen fogorvosi praxis továbbra is Baranyában, Hajdú-Biharban, Tolnában és Vas megyében van.

Önmagában az üres körzetek száma viszont nem mutatja meg, hogy hol van a legnagyobb hiány fogorvosokból az országban, mivel egy-egy praxishoz nem ugyanakkora ellátandó lakos tartozik. A Békés megyei Hunyán az üresen álló fogorvosi praxishoz 613 páciens tartozik, ez a legkisebb betöltetlen körzet. A legnagyobb Budapest 17. kerületében található, ahol 8524 fő az ellátandó lakosok száma.

A járvány rontott a lakosság hajlandóságán, hogy megjelenjen a rendszeres szűrővizsgálatokon, és hosszú a várakozási idő is, nehéz időpontot kapni. A szakemberek szerint viszont nem érdemes halogatni, a járvány végét várni azzal, hogy elmenjünk orvoshoz, hiszen több mint másfél éve már, hogy a járvánnyal együtt kell élni, és még nem látjuk a végét. Akár egy szuvas fogból, egy vérző fogínyből is lehet fogvesztés, ha nem kezelik. Ezért a szakemberek mindenkit arra biztatnak, kérjenek időpontot, menjenek el a rendszeres szűrésre, hogy később ne legyen nagyobb a baj.