Nyitókép: Sorban állók gyógyszertárnál Nyíregyházán 2020. március 14-én. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett a gyógyszertárak forgalma. MTI/Balázs Attila

Novemberben több pénzt hagytunk a patikákban

Infostart
2022. január 13. 15:27
Megugrott a vényköteles támogatott gyógyszerek forgalma.

Az elmúlt 19 hónap legerősebb forgalmát tavaly novemberben jelentették a patikák a vényköteles támogatott gyógyszerekből. Az 51 milliárdos forgalom nagyjából 7 százalékkal haladta meg az októberi, 4,7 százalékkal pedig az előző év novemberi eredményt – írja a Napi.hu a Hiflylabs adatai alaőján.

Novemberben már visszatért a magyar patikák forgalma a természetes növekedési pályájához, a legfrissebb novemberi adatok még meg is haladhatták a várt növekedést – közölte Farsang Bence adatelemző.

Novemberben 17,5 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el a patikák. Az előző hónaphoz képest 4,8, míg az előző évhez képest 2,1 százalékkal bővülés látszik az eladott termékek számában.

Legtöbbet, 10 milliárd forintot a tápcsatorna és anyagcsere betegségek gyógyítására szolgáló gyógyszerekre költöttek az emberek.

A legtöbb gyógyszercsoport-kategóriában növekedés volt megfigyelhető, kivételt az urogenitális rendszer – nemi hormonok és az egyéb gyógyszerek kategóriái jelentenek.