eur:
379.97
usd:
351.97
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor kamatstopot jelentett be

Az infláció negatív hatásait próbálja enyhíteni a kormány újabb, a lakosságnak kedvező módon.

A szerdai kormányülés friss döntéséről számolt be Orbán Viktor a Facebookra feltöltött videójában. Mint mondta, a legfőbb kérdés az áremelkedés volt, az inflációtól egész Európa szenved. Magyarország védekezik (minimálbér-emelés, nyugdíjemelés, rezsicsökkentés, rögzített üzemanyagár-plafon), de az infláció magas szintje más területeket is érint.

Ilyenek a korábban felvett hitelek kamatai, ezért, mint mondta, új védelmi vonalat kell nyitni.

"Lakossági kamatstopot vezetünk be,

október végi szinten rögzítjük a jelzálog alapú hitelek kamatait.

Az intézkedés január elején lép hatályba és az első félév végéig tart. Ez azt jelenti, hogy a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak voltak" - jelentette be a kormányfő.

Az intézkedés azért is fontos, mert, mint arról az Infostart is beszámolt, fennállt a veszély, hogy akár 20 százalékkal is emelkedjenek a törlesztőrészletek egyes változó kamatozási hiteleknél amiatt, hogy a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan emeli az alapkamatot. A Portfolio elemzője mutatott rá, hogy a kamatemelések felfelé húzzák a bankközi kamatokat, azt a referenciamutatót, amely alapján a kereskedelmi bankok átszámítják változó kamatozású hitelek törlesztőrészletét. Mindez ráadásul a moratóriumban lévő hitelekre is kihat - pontosabban kihatott volna, a most bejelentett intézkedés nyomán ugyanis mentesülnek az érintett háztartások a jelentős drágulástól.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×