eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Picture of maid with fresh towels in hotel room
Nyitókép: macniak/Getty Images

Baldauf Csaba: csődök is jöhetnek jövőre a szállodapiacon

Benne van a levegőben, hogy jövőre több szálloda csődjére és bezárására számítani lehet – ezt mondta érdeklődésünkre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Az ősz egyértelműen jobb volt, mint a tavalyi évben, a szeptember és az október nagyon erősen sikerült árbevétel és forgalom szempontjából is. Novemberben viszont már megtorpanás látszik, elmaradtak a külföldi vendégek is Németország, Ausztria és Szlovákia döntései nyomán. A belföldi vendégek még utaznak, de ott is érezhető a visszafogottság - részletezte megkeresésünkre Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Az év végéhez hozzá tartoznak a különböző céges és családi rendezvények is, ám ezeknél elindult egy lemondási-elhalasztási hullám. Inkább a kisebb létszámú rendezvények maradnak meg, bíznak benne, hogy ezeket már nem mondják le - fogalmazta meg a szakma reményeit Baldauf Csaba. Megjegyezte, ezek az események mind az éttermeknek, mind a szállodáknak egyfajta pénzügyi támaszt jelentenek az első negyedévre - most azonban "egy-két lábat ki fognak húzni" ebből.

Nagyon eltérő Budapest és a vidék helyzete

A szakember felidézte, hogy a fővárosban is elindult az örömteli kilábalás, augusztus 20-a óta javult a trend, esetenként 50-70 százalékos szobakihasználtság is volt - azokban a szállodákban, amelyek kinyitottak. "Sok tartalékot azonban ezzel még nem lehetett felhalmozni."

Vidéken más a helyzet, ott az újranyitás óta egészen november közepéig kimondottan jó forgalom volt, amelynek révén egy jól működő szállodában némi profitnak is meg kellett jelennie - mondta az elnök. "Ez nem jelenti persze azt, hogy a tavalyi év hatalmas veszteségeit pótolni lehet és komoly tartalékot sem biztosít, de egy-két hónapig még valószínűleg segítséget fog nyújtani."

A szállodavezetőknek most a költségek elszabadulása is nagy fejtörést okoz, ami tetézi a keresletcsökkenéssel együtt járó bevételcsökkenés jelentette bajt. Drágább lett ugyanis az energia, az élelmiszer, és árat emeltek a beszállítók is. Ezek kigazdálkodása a jelenlegi keresleti szinten Baldauf Csaba szerint szinte lehetetlen, ezért, ha ez a helyzet így marad, és akár az energiaárra nem tudnak valamilyen támogatást kapni ágazati szinten, akkor a következő hónapok ismét erősen veszteségesbe fognak fordulni.

Benne van a levegőben a bezárások veszélye is, a jövő évben jó pár szállodai csődre és bezárásra lehet számítani,

vázolta a szomorú jövőt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Mondta mindezt azzal együtt, hogy a hitelmoratórium miatt még nem teljesen látják át, hogy a vállalkozásaik milyen fittségben vannak.

Most abban bíznak, hogy néhány héten belül megindulhat a betegszámok csökkenése és pozitív hírek jelennek meg a járvánnyal kapcsolatban.

"Nagyon szeretném, ha ez két héten belül megtörténne, mert akkor talán még rövid távon egy nagyon gyors felpattanás történhetne a belföldi vendégforgalomban, ami jelentős segítség lenne elsősorban a vidéki szállodáknak" - zárta szavait Baldauf Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×