Már le is csapott a köd: nagy baleset és útzár a 4-es főúton

Infostart
2021. november 10. 09:16
Álló kocsisorba hajtott egy kamion Ebesnél.

Közúti közlekedési baleset történt a 4-es számú főút 210-es kilométerszelvényében 2021. november 10-én 7 óra körül. A rendelkezésre álló adatok szerint eddig tisztázatlan körülmények között álló kocsisorba hajtott egy kamion Ebesnél. A balesetben többen megsérültek – írja honlapján a rendőrség.

A szemle és a műszaki mentés idejére teljes útlezárás van érvényben az érintett szakaszon, a forgalmat Hajdúszovát irányába terelik a rendőrök.

Az előrejelzések szerint Hajdú-Bihar megyében többfelé kell számítani (tartós, akár sűrű) köd képződésére kora reggel, valamint délelőtt. Napközben csak lassan javulnak a látási viszonyok és a ködös területeken szitálás is előfordulhat.

Figyelmeztetések ködben történő közlekedésre

A rendőrség köddel kapcsolatos figyelmeztetéseket is kiadott:

  • A ködös időben történő közlekedés nagyobb odafigyelést igényel, a legrosszabb vezetési körülmények egyike.
  • A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.
  • Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét! Gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet. Fontos a követési távolság növelése, ködben nehezebb megbecsülni a biztonságos követési távolságot. Lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől!
  • Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.
  • Közlekedésünk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik! Ha pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti!