Nyitókép: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred/Lermán Hajnalka

Horgászok bukkantak a világháborús bombára - fotók

Infostart
2021. november 7. 10:45
Nagyméretű világháborús robbanóeszközre bukkantak a minap horgászok, akik egy csendes dunai partszakaszra érkeztek pontyozni Almásfüzitőn.

Mint a Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred Facebook-oldalán megjelent beszámolóból kiderül, a horgászok az alacsony vízállás miatt lettek figyelmesek egy a folyómederből kiálló, kúp alakú tárgyra. Gumicsizmával közelítették meg a parttól mintegy három méternyire található eszközt, melynek formája miatt gyanút fogtak és értesítették a rendőrséget. A helyszínre érkező rendőrök bejelentették az esetet a tűzszerészek ügyeletére - a katonák néhány órán belül a helyszínre is érkeztek.

Kiderült: egy 250 kilogrammos, második világháborús, amerikai gyártmányú légibomba szunnyad a mederben,

élesített orr- és fenékgyújtó szerkezetekkel.

A tűzszerész katonák kiemelték a robbanóeszközt a mederből és a parton hatástalanították azt. A gyújtószerkezetek eltávolítását követően elszállították a bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre. Nem volt szükség állampolgári korlátozások bevezetésére a tűzszerész művelet ideje alatt, mert a légibomba lakott területtől távol helyezkedett el.

Forrás: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred/Lermán Hajnalka/Facebook

A bejegyzés írója, Gajdos Milán hadnagy, a tűzszerész ezred kommunikációs tisztje az eset kapcsán rámutatott: nagyobb légibombák hatástalanítása esetén rendszerint felmerül a kérdés, hogy miképpen kerülhetett az adott eszköz a helyszínre, vajon milyen céllal vethették azt be. "Az előzményeket firtató kérdésekre pontos választ adni a világégés vége óta eltelt több mint 75 év távlatából nézve rendszerint nem tudunk. Ebben az esetben azonban valószínűnek tűnik, hogy

ez a robbanótest az almásfüzitői olajfinomító támadásakor téveszthetett célt.

Az említett ipari létesítmény rombolásának céljával összesen három bombatámadást vezettek a szövetséges erők a második világháború során."

Zárásul megjegyezte: ez azonban már történelem, és az a fontos, hogy a szunnyadó légibomba több mint hét évtizednyi szunnyadást követően sem tudott pusztítást okozni.