Nyitókép: Keystone/Getty Images

Diáknapló 1956-ból: november 4. után sem ért véget az ellenállás

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2021. november 4. 16:37
Zsoldos János ‘56-os naplója fontos történelmi dokumentum, a 17 éves diák jelen volt minden fontos debreceni eseménynél – mondta az InfoRádiónak Győri János, a Tiszántúli Református Egyházkerület közgyűjteményeinek igazgatója.

Zsoldos János a Debreceni Református Kollégium gimnáziumának akkor 17 éves diákja volt, ő írt naplót az 1956-os forradalom idején, de nem azért vágott bele, mert kitört a forradalom, hanem néhány nappal előtte, október 19-én nyitotta meg a naplót azzal az indokkal, hogy 17 éves lett, és abban az évben a téli szünet előtt, december 21-án fejezte be – tudta meg az InfoRádió Győri Jánostól, a Tiszántúli Református Egyházkerület közgyűjteményeinek igazgatójától.

A forradalmi események jelentik a feljegyzések fő sodrát, és a napló érdekessége, hogy november 4. után, amikor elvileg véget ért a forradalom, és jött újra a szovjet megszállás, továbbra is forradalmi jellegű eseményekről számol be: diáktüntetések vannak, megtagadják a munkát, röplapokat készítenek.

"A napló megerősíti mindazt, amit a történetírás is egyre inkább hangsúlyoz, hogy november 4-ével nem ért véget a ellenállás Magyarországon, hanem helyi szinten sok minden folytatódott. A forradalmi időszakban hűen követi a debreceni eseményeket,

ez a fiú minden fontos debreceni eseménynél, így a 23-án este elsőként itt eldördülő sortűznél is jelen volt,

és mivel rádiószereléshez is értett, a rádióban folyamatosan hallgatta a nyugati híreket is, és azt vetette össze a helyi eseményekkel. Ez még izgalmasabbá teszi a történetet" – mondta Győri János.

Az igazgató szerint a naplónak nem az egyházi vonatkozása a hangsúlyos – bár egyházi iskola diákjaként arról is írt, hogy istentisztelet 4-én vasárnap is volt, és a prédikáció textusa az volt, hogy szabadíts meg minket a gonosztól –, hanem mint történelmi forrás. A forradalom 50. évfordulójára jelent már meg két budapesti diáknapló, de ott a szerzők 13 évesek voltak, ez a fiú 17 éves, ez a négy év korkülönbség igen jelentős Győri János szerint.

"Nem sok ilyen diákoktól származó forrás van, ennyire alapos és a helyzetet elemző írásról eddig nem tudtunk. Két évvel ezelőtt halt meg a szerző, és a család most járult hozzá ahhoz, hogy kiadjuk. Ez azt is mutatja, hogy az asztalfiókban, a hagyatékokban még lehetnek fontos 56-os dokumentumok vagy feljegyzések" – mondta a Tiszántúli Református Egyházkerület közgyűjteményeinek igazgatója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Diáknapló 1956-ból: november 4. után sem ért véget az ellenállás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást