Nyitókép: Pixabay

Nekimennek egyes zöld rendszámos autóknak

Infostart
2021. október 17. 06:30
Szigorít egy magyar nagyváros.

A zöld rendszám bevezetése óta többször téma volt, hogy a tölthető hibridektől elveszik az ingyenes parkolás kedvezményét. Pécsen 2020 elején felmerült az ötlet, hogy csak a tisztán elektromos modellek parkolhassanak ingyenesen a belvárosban, de a javaslat egy időre lekerült a napirendről.

A baranyai megyeszékhelyen most olyan rendelettervezetet mutattak be, amely szerint a zöld rendszámmal rendelkező gépjárművek közül csak a kizárólag elektromos meghajtású gépkocsik számára marad díjmentes a parkolás. A díjmentesség feltétele az üzemeltetőnél történő előzetes egyszeri regisztráció lesz.

Ha további városok is követnék Pécs példáját, a zöld rendszám elveszíthetné egyetlen gyakorlati hasznát: azt, hogy a parkolóőrök könnyedén meg tudják állapítani, hogy az adott autó jogosult-e az ingyenes parkolásra. A zöld rendszámhoz kapcsolódó további kedvezmények, például a cégautóadó-és gépjárműadó mentesség esetében nincs szükség vizuális megkülönböztetésre, azokat a nyilvántartás alapján a rendszám színétől függetlenül szabják ki – írja a villanyautosok.hu.