Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kiss Tamás szociológus kapta a Lőrincz Csaba-díjat

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2021. október 7. 11:41
A székelyföldi romák integrációjának kérdése és az erdélyi magyar nyelvű oktatási rendszer vizsgálata meghatározó kutatási irányzatok a kisebbségkutatásban. Ezt a tudományos munkát a román és a magyar kormány is támogatja – mondta az InfoRádiónak a Lőrincz Csaba-díjjal kitüntetett Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezető kutatója.

Kiss Tamás nagyon nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést, kiváltképp, mert a díj a jeles erdélyi értelmiségi, Lőrincz Csaba társadalomkutató nevét viseli, aki annak idején, a szociológus több barátjával egyetemben a Limes Kör – a Ceausescu-féle parancsuralommal szembeforduló magyar értelmiség egyik csoportjának – a tagja volt. „Tehát számomra ez mindenképpen egy nagy elismerés, és örvendtem nagyon a díjnak” – tette hozzá az InfoRádiónak.

A kutatómunkáját illetően úgy fogalmazott, két fontos csapásirány van: egyrészt a székelyföldi romáknak az inklúziója, tehát integrációja, elemezve a különböző helyi roma aktorok által követett stratégiákat. Másfelől az erdélyi magyar nyelvű oktatási rendszer, amit kisebbségi jogi szempontból vizsgálnak.

A demográfus arra is kitért, hogy miután a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézetet a román állam fedezi, tehát kormányzati költségvetéssel bír, emellett a Bálványos Intézet, illetve a Székelyföldi Közpolitikai Intézet keretében végzett kutatások magyarországi finanszírozásból valósulnak meg, összességében nem szűkölködnek a munkában a támogatásokban.

A szociológus az InfoRádió érdeklődésére elmondta: bár Kolozsvár egy román többségű város, van egy nagyon kompakt magyar közösség, amit alapjaiban egy erős, az élet különböző dimenzióira kiterjedő intézményrendszer szolgáltat. Tehát azt lehet mondani, hogy a kolozsvári magyarok egy intézményesen fenntartott kisebbségi társadalomba, kisebbségi pillérbe szerveződnek, és mint ilyen, van érdekérvényesítő képességük. Erdély más területein pedig ez még inkább így van, ahol a többségi vagy paritásos helyzet még kedvezőbb feltételeket teremt – tette hozzá.

A 2008-ban elhunyt politikus, szakértő, egyetemi oktató és publicista nevét viselő díjat a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány ítéli oda a kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenység elismeréseként.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiss Tamás szociológus kapta a Lőrincz Csaba-díjat
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást