Nyitókép: kasto80/Getty Images

Több tényező fenyegeti a nyugdíjasokat

Infostart
2021. szeptember 28. 05:20
Megnézték, hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Magyarország a 33.

A Natixis Global Retirement Index elemzése szerint több kockázat fenyegeti a mai nyugdíjasok jólétét:

  • infláció
  • hozamkörnyezet
  • államadósság
  • egyéb aggodalmak, például a foglalkoztatottság, az egészségügy, a jövedelmi egyenlőség.

A Portfolio.hu által ismertetett tanulmány 44 országot rangsorol a nyugdíjasok jóléte és pénzügyi biztonsága alapján. Nyugdíjasnak Izlandon, Svájcban és Norvégiában a legjobb lenni a világon, az első három helyezett nem változott egy év alatt. Az első tízben Németország két helyet javított, Kanada két helyet rontott.

Magyarország a 33., ahogy tavaly is.

Az életszínvonalat négy kategória szerint vizsgálta az index: egészség, nyugdíjas pénzügyek, életminőség és anyagi jólét. Utóbbiban áll legjobban Magyarország, a 13.

Az egészségügyi alindexet Japán vezeti, a pénzügyi jólét vizsgálatánál Szingapúr, Svájc és Új-Zéland áll az élen. Az anyagi jólétben Izland, Norvégia és Hollandia dobogós, de a csehek és a szlovénok sem panaszkodhatnak. Az életminőség kategóriájában az északi államok és Svájc áll az élen.

Régió Észak-Amerika vezeti a listát, évek óta itt a legjobb nyugdíjasnak lenni a világon. Ezt követi Nyugat-Európa, Kelet-Európa és Közép-Ázsia, Latin-Amerika, majd az ázsiai és csendes-óceáni régió.

A tanulmány arra is kitér, hogy időzített nyugdíjbombán ül a világ, hiszen amellett, hogy egyre idősödik a világ népessége, egyre tovább is élnek az emberek.