Különleges különvonat indul a Bakonyba

Infostart
2021. szeptember 12. 10:40
Egyedülálló vonatozás, túrázás, körte- és diófesztivál – kell ennél több? Na jó, napsütés sem árt, de az nem a programon múlik.

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség szeptember 25-én, szombaton különvonatot indít Győrből Porva-Csesznek, Zirc érintésével a személyforgalommal nem rendelkező Zirc-Dudar-Dudarbánya vasútvonalra az Ördög-árok szurdok bejárására.

A túrát a Bakonyvasút által felkért túravezetők segítik. Ugyanezen a napon lesz Dudaron a község őszi ünnepnapja, a körte- és diófesztivál. Az utasok a túrát követően ízelítőt kapnak a fesztivál programjából, és fogyaszthatják a szabadtéren elkészített ételeket.

A különvonat Győr és Dudar között odaútban csak Porva-Csesznek megállóhelyen és Zircen áll meg. Visszaútban Vinye megállóhelyen is fel lehet szállni.

A köztes megállások alternatív utazásra is lehetőséget nyújtanak a klasszikus túraútvonalak bejárására, vagy Zirc nevezetességeinek megtekintésére. Porva-Csesznek megállóhelyen várja a látogatókat a Bakonyvasút Szövetség vasúttörténeti kiállítása és egész nap nyitva tart a szintén a Szövetség által működtetett büfé.

A vonat Dudar megállóhelyről Dudarbánya rakodópályaudvarig közlekedik tovább. Ide azokat a vasútbarátokat várjuk, akik elsősorban a személyforgalommal nem rendelkező Zirc–Dudar vasútvonal megtekintésére, a vonat fotózására érkeznek. A mozdony átjárását, a rakodó megtekintését követően a vasútbarátokat is várja a körte- és diófesztivál, mely a vonat végállomásáról egy kilométeres sétával közelíthető meg.

A különvonatot a Bakonyvasútról ismert 418-as sorozatú dízelmozdony (becenevén Csörgő) vontatja. Három Bp sorozatú, számozott kocsiból áll, melyek egyenként 54 férőhelyesek.