Nyitókép: Varga György

Az őszi szezonról üzent a magyar turistáknak az MTÜ vezetője

Infostart / InfoRádió
2021. szeptember 10. 16:39
Az MTÜ szerint minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus. A SZÉP-kártyás költések értéke rekordot döntve eléri majd a 300 milliárd forintot a várakozásaik szerint. Szeptember-novemberre már most ötmillió foglalást látnak.

Minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon – értékelte a szezont Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Nyáron a tavalyinál 25 százalékkal több, közel 15 millió vendégéjszakát regisztráltak, és közel 5 millió vendég, közülük 1 millió külföldi nyaralt idén Magyarországon. Ismertetése szerint 360 milliárd forintot költöttek el a vendéglátóhelyeken, ez 25 százalékos növekedés 2020-hoz képest, és a 2019-es rekordévinél is 10 százalékkal magasabb. A vendéglátás teljesítménye tehát már felülmúlta a járvány előttit – mondta a vezérigazgató.

A szálláshelyeken az ötmillió turista 183 milliárd forintot költött el, ami 41 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Pozitív elmozdulás látszik a beutazó turizmusban is: a külföldiek 2,9 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken, ami 40 százalékkal magasabb, mint tavaly.

A turisztikai térségek sorrendje változatlan: a legnépszerűbbek idén is a Balaton, a Mátra-Bükk-Sárvár és Debrecen térsége volt - közölte a vezérigazgató.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (ntak) adatai alapján a forgalom mindhárom nyári hónapban felülmúlta az előző évit: júniusban 66 százalékkal, júliusban 22 százalékkal, augusztusban pedig 16 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma. Augusztus 20-án, a legforgalmasabb napon 220 ezer vendégéjszakát regisztráltak, Budapesten közel kétmillióan vettek részt a rendezvényeken.

Szeptember-novemberre már most ötmillió foglalást lát a Magyar Turisztikai Ügynökség. Főleg belföldiek foglalnak, döntő részben a vidéki Magyarországra. Hetente átlagosan 7 százalékkal növekszik a foglalások száma - mondta Guller Zoltán az InfoRádióban. Megjegyezte, zárásra nincs szükség, az oltás a megoldás.

"Aki a két oltását felvette, az nyugodtan foglalhat az őszi időszakra, nagy valószínűséggel el fogja tudni ott tölteni a pihenését"

– ígérte a szakember.

Hasítanak a SZÉP-kártyás fizetések

A SZÉP-kártyákra 89 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a nyári időszakban, az első nyolc hónapban 244 milliárd forintot. A feltöltések elérhetik a 360 milliárd forintot az idén, mindez nagymértékben segíti az ágazat talpra állását - vázolta Guller Zoltán. Idén 252 milliárd forintot költöttek az első nyolc hónapban a kártyákról, nyáron pedig 53 százalékkal többet, 145 milliárd forintot.

A költések értéke rekordot döntve eléri majd a 300 milliárd forintot a várakozásaik szerint.

2021 augusztusában 17 milliárd forintot töltöttek fel a SZÉP-kártyákra a munkáltatók, ez 17 százalékkal magasabb összeg, mint korábban volt – mondta az MTÜ vezérigazgatója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Guller Zoltán a nyári turisztikai szezonról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Guller Zoltán a SZÉP-kártyán lévő összegekről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást