Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Itt vannak a nemzeti konzultáció első eredményei

Infostart
2021. szeptember 7. 11:10
Dömötör Csaba szerint ezek irányt mutatnak a kormánynak.

A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs keddi ülése után a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára bejelentette: keddtől naponta, témakörönként fognak beszámolni a legutóbbi Nemzeti Konzultáció eredményeiről.

A kérdéssorra 1 423 000 ember válaszolt, sokan az utolsó napokban. Az internetes kitöltést 17 százalék választotta, a többiek postán küldték vissza az íveket.

Dömötör Csaba most a megélhetést és a gazdasági ügyeket érintő kérdések eredményeit ismertette:

  • 94 százalék válaszolt úgy, hogy a minimálbért a lehető leggyorsabban emelni kell, 200 ezer forint szerepelt a kérdésben (ennek megvalósulása azt jelentené, hogy a nemzeti kormányzás alatt megháromszorozódott a minimálbér)
  • 95 százalék támogatja, hogy ha a gazdasági növekedés lehetővé teszi, a gyermekes családok kapják vissza a 2021-ben befizetett befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig
  • 98 százalék egyetért azzal, hogy a családtámogatás és munkát terhelő alacsony adók alkotmányos védelmet kapjanak
  • 91 százalék támogatja a hitelmoratórium meghosszabbítását

Kérdésre válaszolva az államtitkár nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a fentiekben szereplő alkotmányos védelem azt jelenti, hogy a "baloldali támadások" ellen az adócsökkentéssel és a családtámogatással kapcsolatos intézkedéseket valamiféleképpen belefoglalják az alkotmányba. "A kormány e kérdéseket most fogja napirendre venni, és mindent meg fog tenni, hogy a védelem a lehető legerősebb legyen" - mondta Dömötör Csaba.

Azzal kapcsolatban, hogy a hitelmoratórium folytatásáról nézőponteltérés van a Magyar Bankszövetség és a kormány között, illetve hogy egy értesülés szerint a választások utánig, szűkebb körnek meghosszabbítanák a lehetőséget, Dömötör Csaba azt mondta, ezzel is foglalkozni fog a kormány. "Már tudjuk, hogy 91 százalék támogatja a folytatást, ez irányadó a kormányzati döntésre nézve" - fogalmazott.

Elhangzott még, hogy a naponta ismertetett részterületi eredmények után végül minden adat felkerül a kormány honlapjára, a kabinet ezután dönt majd az egyes kérdések nyomán meghozandó intézkedésekről.

A vg.hu úgy értesült kormányzati körökből, hogy a kormány döntött a hitelmoratórium feltételekkel történő meghosszabbításáról.