Nyitókép: Ujvári Sándor

Márki-Zay Péter: az ellenzék kész egy választási párt létrehozására

Infostart
2021. augusztus 9. 17:56
Az ellenzéki pártok felkészültek arra, hogy egy választási pártot hozzanak létre, ha a Fidesz arra kényszerítené őket – fogalmazott a miniszterelnök-jelölt.

Hódmezővásárhely polgármestere úgy látja, vannak olyan, már bejegyzett pártok, amelyeket ernyőpártként lehetne használni, és amelyek mögé a többiek beállhatnának. „Amikor a hat pártnál érdeklődtem, hogy mit fognak csinálni, ha a Fidesz egy ilyen helyzetbe kényszeríti őket, ők engem megnyugtattak, hogy fel vannak erre készülve. Szerintem több pártnak is van ilyen tartalék pártja” – fogalmazott az ellenzéki politikus az ATV híradójának, utalva a DK-ra, MSZP-re és a Jobbikra.

Korábban az InfoRádióban a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója is beszélt egy választási párt létrehozásának lehetőségéről. Csizmadia Ervin akkor azt mondta: az igazi kérdés az lesz, hogy ezt a fontos, de nem éppen szokványos lépést meg fogja-e lépni az ellenzék.

Horn Gábor az ATV-nek úgy fogalmazott, hogy szerinte az ellenzéki összefogás behúzható egy ernyő alá. A Republikon Alapítvány elnöke ugyanakkor úgy véli, mivel a hat pártnak komoly bázisa van, egy ilyen lépés majdnem ugyanannyira hátrányos lehet, mint az, ha egyes pártoknak nagyobb az elutasítottsága.