Nyitókép: MTI/Varga György

Már két tucat emberéletet követeltek természetes vizeink a nyáron

Infostart / InfoRádió - Baumann-Tuka Nikoletta
2021. július 31. 07:30
Huszonnégyen haltak meg két hónap alatt természetes vizeinkben vízbefulladás miatt. A részletekről Kész-Varga Mónika rendőr alezredest, az Országos Rendőr-Főkapitányság sajtóügyeletének ügyeletvezetőjét kérdezte az InfoRádió.

Az elmúlt két hónapban Magyarország természetes vizeiben több mint húszan veszítették életüket vízbe fulladás miatt: a Balatonban tizenhárman, a Velencei-tóban és a Dunában négyen-négyen, míg a Tiszta-tóban, illetőleg a Tiszában együttvéve hárman – ismertette az InfoRádiónak Kész-Varga Mónika rendőr alezredes.

Az ORFK munkatársa kiemelte: miután a vízbe fulladtak között több az időskorú személy, a hatóságok elsőként arra kívánják fölhívni a figyelmet, hogy a gyerekek mellett fontos, hogy az idősebbekre is kiemelt figyelem jusson a strandolás során. Alapvető továbbá annak a tanácsnak a betartása is, miszerint

egyedül senki ne menjen vízbe, valamint hogy mély vízbe kizárólag az menjen, aki tud úszni.

Kész Varga Mónika arra is fölhívta a figyelmet, ha nem tudjuk, hogy valahol milyen mély a víz, mert esetleg egy vízi eszközön vagyunk a tó közepén, vagy egy stégen állunk, semmiképp ne ugorjunk bele, különösen ne felhevült testtel. Ha csónakkal, vízibiciklivel, esetleg egy SUP-pal megyünk a vízbe, akkor pedig mindenképp viseljünk mentőmellényt.

Baj esetén létfontosságú, hogy mielőbb értesítsük a hatóságokat.

Ha az adott strandon vannak vízimentők, akkor elsőként őket tájékoztassuk – fűzte hozzá a rendőr alezredes –, majd hívjuk a 112-es segélyhívót, illetőleg a Balaton a 1817-es vízisegélyhívó számot. Kész-Varga Mónika megjegyezte, ha valaki jól úszik és magabiztos a vízben, természetesen maga is segédkezhet a bajba jutottnak, de ha egy kicsit is bizonytalan, a nagyobb baj elkerülése végett inkább kérjen segítséget a hatóságoktól, hiszen ők szakemberek riasztásával, szakszerűen tudnak eljárni, szükség esetén az újraélesztést elvégezni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Már két tucat emberéletet követeltek a természetes vizeink
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást