Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összeférhetetlenség gyanúja merült fel az egyik alkotmánybíróval szemben

Infostart
2021. július 30. 10:38
Czine Ágnes rektorhelyettesként is dolgozik a Károli Gáspár Református Egyetem.

A Magyar Nemzet szerint nem összeegyeztethető, hogy valaki egyszerre legyen az Alkotmánybíróság tagja, és egy egyetem rektorhelyettese. Márpedig Czine Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem élén álló szakember esetében ez merült fel – teszi hozzá a lap.

Mint írják, a taláros tisztség betöltéséről egyértelműen kimondja az alkotmánybíróságról szóló törvény, hogy az alkotmánybírónak tudományos, oktatótevékenységen kívül nem lehet más keresőfoglalkozása, miközben a Károli Gáspár Református Egyetemhez elküldött közérdekű adatigénylésükből kiderült: Czine Ágnes 2019 októbere óta mintegy 67,5 millió forint megbízási díjat és jutalmat vett fel rektorhelyettesi feladataiért.

Ráadásul a nemzeti felsőoktatási törvény elkülöníti a rektori és rektorhelyettesi tevékenységet az oktatói munkától, mivel azok vezetői tevékenységnek minősülnek. Ezt megerősíti az alkotmánybíróságról szóló törvényhez fűzött külön miniszteri rendelet is, amely alapján Czine Ágnes alkotmánybírói tevékenysége és a Károli Gáspár Református Egyetemen betöltött rektorhelyettesi feladatkörei összeférhetetlenek – teszi hozzá a Magyar Nemzet.