Nyitókép: PoliceHungary/YouTube

Feljelentették a TEK-et egy pszichés beteg elleni akció után

Infostart
2021. július 29. 19:10
G. Krisztián paranoid skizofréniával küzd. Júniusban fegyvernek látszó tárggyal hadonászott, ezért kihívták rá a rendőröket. Bár csak gumilövedéket használtak ellene, elfogása után életveszélyes állapotban vitték kórházba.

A 444.hu beszámolója szerint a 42 éves férfi júniusban, egy rossz epizódjában egy budakeszi szépségszalon fodrászához közelített egy légpuskával a kezében. A rémült fodrász értesítette a rendőrséget, a férfit végül a hatodik kerületi lakásában állították elő, és szállítottak Budaörsre kihallgatásra. Amikor szülei értesültek a történtekről, kérték, hogy fiúkat szállítsák át az Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, mert azzal tennék vele a legjobbat. Egyben közölték azt is, hogy régóta pszichés betegséggel küzd.

A hatóság emberei végül nem szállították sehová, hanem hazaengedték. Két nappal később egy szomszédja azzal riasztotta a rendőrséget, hogy fegyverrel hadonászik, és fenyegetően lép fel vele szemben. Azt nem tudták, pontosan milyen fegyver van nála. A rendőrség értesítette a Terrorelhárítási Központot, akik nagy erővel vonultak ki a hatodik kerületi társasházhoz. Hogy ezután pontosan mi történt, egyelőre nem teljesen világos, de G. Krisztián családja szerint jogsértések sora következett – írja a lap.

A helyszínen készült videó vágott verziójának egy pillanatképe szerint a férfi egy ponton kezében fegyvernek látszó tárggyal lépett ki a lakásból, és azt a hatóság embereire fogta. A TEK-esek ezután célzott lövéseket adtak le rá a függőfolyosóról.

Nem éles lőszert használtak, hanem az ilyen esetekre kitalált gumi- és babzsáklövedéket.

A 444.hu szerint a TEK munkatársai úgy vonultak a helyszínre, hogy tudták, hogy pszichés beteghez mennek, mégsem volt a helyszínen szakember, csak két túsztárgyaló. Az elfogás részletei nem ismertek, mert a videót, melyből a police.hu oldalán is csak rövid részleteket és képeket közöltek, egyelőre még a férfi ügyvédjének sem adták át.

Mindenesetre az elfogás során G. Krisztián életveszélyes sérüléseket szenvedett, feje tetején egy lyuk keletkezett, a jobb halántéka, a járomcsontja, illetve a tüdeje is sérült, az állkapcsát össze kellett drótozni. Egy hónapig kómában tartották, kétszer kellett újraéleszteni. A TEK jelentése szerint a lakásban már nem lőttek a férfira, így a kérdés az, hogyan szerezhetett ennyire súlyos sebesüléseket – olvasható.

G. Krisztián ügyében családja és ügyvédje

feljelentést és panaszt tett, úgy vélik, a férfi jogsértések sorozatát szenvedte el.

A jogi képviselő azt mondta, ha a videofelvételt láthatnák végre, tisztázni lehetne, hogy a több méteres távolságból kilőtt gumilövedék valóban tud-e olyan sérülést okozni, ami szilánkosra törte Krisztián arcát.

A férfi ellen fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indult büntetőeljárás. Az ügyvéd feljelentése nyomán különeljárás indult hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás gyanújával.