Nyitókép: Pixabay

Medvenyomokat észleltek a Balatonnál

Infostart
2021. július 8. 13:54
Az Országos Kéktúra Balatonhenyénél elterelt útvonalán medvetalpnyomokat fényképezett egy túrázó.

Medve talpnyomokra bukkant Balatonhenye közelében egy ismert túrablogger. A Camino Steve néven publikáló férfi a saját weboldalán azt írta, egy erdészeti úton szaladt bele az állatra utaló jelekbe vasárnap.

"Eléggé sokkoló élmény a Balatonnál találni egy ilyen nyomot, hiszen mindenki csak a Bükk, Mátra, Börzsöny és Zemplén erdeiben fedezte fel eddig, hogy egy-egy medve járt arra korábban. Ilyen messzire és főleg ebbe az irányba pedig még nem merészkedett el a zöldfolyosókon, illetve ebben az esetben a Dunán keresztül idáig egy medve sem" – írta blogger, és a felvételeit megnézette több hazai és erdélyi medveszakértővel is.

Mint fogalmazott, látszik, hogy nem friss a nyom, a pár nappal ezelőtti jó nagy esőt követően járhatott arra az állat. Gyaníthatóan egy nőstény medvéről és legalább egy bocsról lehet szó. Ezért óva int mindenkit, különösen azokat, akik kint éjszakáznak a természetben, hogy az alapvető szabályokat tartsák be.

"Örömteli dolog, hogy a medvék, a farkasok és az aranysakálok is visszatértek erdeinkbe, hiszen mi csak vendégek vagyunk az ő birodalmukban. Nem kell mást tennünk, csak felkészülni a találkozásra, tudni, mit tehetünk és mit ne tegyünk véletlenül se. De ehhez be kell tartsuk a természet játékszabályait és kellően tisztelnünk kell az erdők lakóit" – írta a természetjáró.