Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Szeptember 15-ig kimenőt kaptak a kórházparancsnokok

Infostart
2021. július 1. 14:56
A javuló járványadatok már az egészségügyben is fontos lazítást tettek lehetővé.

A megbízott és kirendelt országos kórház-főparancsnok és országos kórházfőparancsnokhelyettes tevékenysége, valamint a kórházparancsnokok kórházparancsnoki és intézményparancsnoki tevékenysége 2021. szeptember 15. napjáig szünetel – derül ki a Magyar Közlönyből.

A kórházparancsnokok a járvány kezdete óta segítették az egészségügyi intézmények munkáját, többek közt azt is felügyelték, hogy a szükséges kapacitások mindenhol rendelkezésre álljanak, de ahogy tavaly, úgy idén nyáron is minimálisra csökkent hazánkban a kórházban ápoltak száma, így tevékenységük szünetel.

A kórházparancsnoki rendszer tavaly márciusban jött létre, nem sokkal azután, hogy megjelent hazánkban a koronavírus-járvány. A kórházparancsnokok feladata az, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi intézményeknek abban, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások, illetve az, hogy gondoskodjanak az eszközök vagyonbiztonságál. A kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhattak állást, nem tehettek javaslatot, nem hozhattak döntéseket. A kórházak vezetői két területen voltak kötelesek eleget tenni a kórházparancsnok utasításának, a vagyonbiztonságban és a járványügyi szabályok betartásában – írja az Index.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly márciusban 108 egészségügyi intézmény élére nevezett ki kórházparancsnokokat.