Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem hozzák nyilvánosságra a 35 éves sztrádakoncessziót megalapozó háttérszámokat

Infostart
2021. június 30. 11:03
A következő tíz évben ezeket az adatokat nem lehet megismerni – tudta meg a Népszava.

Tíz évre titkosította a kormány a jelenlegi és leendő magyar autópálya-állomány üzemeltetése 35 éves koncesszióba adásának háttérszámait – írja a Népszava. Privát szereplőnek a fejlesztésbe a jövő hétfőig lehet jelentkezni.

A "kihelyezéssel" kapcsolatban Varga Mihály pénzügyminiszter is megnyilvánult, megítélése szerint nem lehet egyelőre megmondani, hogy a változtatás jobb-e a jelenlegi helyzetnél, a főpolgármester Karácsony Gergely pedig kormányra kerülve eltörölné a tervet valamilyen módon.

Ami biztos, hogy a hétfői zárás után a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezd tárgyalni a jelentkezőkkel, a tervek szerint a legjobb ajánlatot tevő céggel alá is írnák a 35 éves szerződést, amely ezután igazgathatná évtizedeken át a hazai autópálya ügyeit.

A kormány – egyes értesülések szerint – forráshiánnyal magyarázza, hogy nem tartja állami kézben a rendszert, az EU ugyanis nem ad pénzt erre, vagy csak olyan – például zöldberuházásokhoz köthető – feltételekkel, amelyeket a kormány nem feltétlenül vállalna.

A Transparency International a pályázatkezelő NKI-hoz fordult a háttérszámításokért, amelyek alapján 35 évre röghöz kötné magát a kormány, de az adatigénylést elutasították, a döntés-előkészítő anyag ugyanis szintén nem nyilvános 10 évig.

A lap értesülései szerint olyan jogi környezet áll most össze, amely a következő kormány(ok) kezét is kötheti.